Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare ST-medarbetare erkänner sitt "brott" – efter 60 år: "Var kanske Sveriges första fotbollshuligan"

Efter 60 år tyckte Hudiksvallsbon Lars Nordström, 72 år, att det var dags för ett offentligt erkännande: Det var han som besköt Ljusdals målvakt Åke Sundell i hälsingederbyt mellan Ljusdal och Iggesund.

"Här kommer ett erkännande. Det som hände, hände i september 1957, så brottet torde vara preskriberat. Iggarna mötte Ljusdal på Ankarvallen. Jag stod bakom Ljusdals målvakt och sköt honom i baken med slangbella när Iggarna anföll", skriver han i ett inlägg på Facebook.

– Inte var det där planerat, det var ett infall, säger Lars Nordström.

På den tiden gjorde man egna leksaker, förklarar han, och slangbellan sågs som en sådan.

– Det var en hemmagjord leksak, vi sköt på allt möjligt, burkar och råttor på soptippen. Den hade man alltid i bakfickan.

Läs också: Publik sköt mot skådespelare

Vanligtvis sköt pojkarna dock inte på människor. Men när den då 12-årige Lars stod på Ankarvallen den där septemberdagen, för att heja på Iggesund i hälsingederbyt, och hemmalaget låg under med ett mål tog han fram slangbellan. Han sköt mot Ljusdals målvakt Åke Sundell med vassa stålnitar. När han träffade skrek målvakten, matchen stoppades och Lars blev av med slangbellan och kastades dessutom ut.

– Jag är nog Sveriges första fotbollshuligan, säger han.

Som en liten detalj i sammanhanget kan nämnas att Lars Nordströms far på den tiden var ordförande för Iggesunds IK och förmodligen skämdes mest över sonens tilltag.

"Skandalen" uppmärksammades inte bara i lokaltidningen, utan även av riksmedia. Till exempel berättade både Expressen och DN om händelsen, men utan att avslöja förövarens namn.

Hur kommer det sig att du går ut och "erkänner" nu, 60 år senare?

– Det är väl sådana tider nu, att man ska rannsaka sig själv. Jag satt och tittade i gamla tidningsklipp och tänkte jag kan väl gå ut och göra ett erkännande, säger Lars Nordström, som under många år arbetade som journalist i Hälsingland och Sundsvall.

Ett tag jobbade han som reporter i Ljusdal, och blev kompis några bandyspelare. Då träffade han också Åke Sundell igen, som blivit bandymålvakt.

– Han var en av de främsta bandyspelarna i början på 70-talet, berättar Lars Nordström.

Det hade dock gått ett antal år sedan incidenten med slangbellan, och Lars kopplade inte att det var samma Åke Sundell som han hade beskjutit på fotbollsplanen.

– Jag hade inte en aning om att det var han. Det sorgliga är att när jag fattade att det var samma person hade han dött, så jag hann aldrig berätta det för honom. Det hade varit roligt, säger han.

Lars Nordström berättar att han har fått hundratals reaktioner på inlägget, som bland annat har uppmärksammats av Expressen.

– De flesta skrattar, berättar han, och påpekar att det var enda gången han sköt på en människa.

När helahälsingland.se får tag på Lars Nordström är han i Bollnäs på en friidrottstävling. Han är ordförande för Strands IF:s friidrottssektion, och berättar att han halkade in på friidrotten på grund av barnbarnen. Själv har han annars hållit sig till fotbollen, både som spelare och tränare.

– Det går jättebra, vi har otroligt duktiga ungdomar. Tyvärr har vi ingen riktig friidrottshall i Hudiksvall, vi försöker tala om för politikerna att vi behöver en.

Hälsingederbyt mellan Ljusdal och Iggesund slutade för övrigt 1-1.