Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningar trycks dagtid – tryckerier ska säljas

Mittmedia-koncernen planerar att avveckla eller sälja 2–3 av sina nuvarande sex tryckerier för dagspress. Ett av de sex är det i Birsta.

Det är en följd av att man tänker börja trycka tidningar redan under eftermiddagen.

– En tidigare tryckstart gör att vi kan trycka fler tidningar på samma ort och därmed behöver vi inte lika många tryckpressar, säger Jan Andersson, vd för dotterbolaget Mittmedia Print.

Det har talats om att de 19 dagstidningarna i koncernen – dit ST, Dagbladet och Sundsvalls Nyheter hör – då ska lämna sitt material till tryckerierna redan klockan 15.

– Om det blir så får vi se, men tanken är att trycka tidningar på de pressar som blir kvar både under eftermiddagen och kvällen. Nu ska en tryckeriutredning se över olika scenarier med sikte på att sälja eller avveckla två tryckerier under nästa år, säger Jan Andersson.

Koncernen har i dag sex tryckerier för dagspress: Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund, Hudiksvall, Gävle och Falun.

Det i Hudiksvall är ett äldre tryckeri, enbart för dagspress. Ett alternativ är att det och att tryckeriet i Gävle eller Falun försvinner.

– Det i Hudik är avskrivet och kostnadseffektivt, men går knappast att sälja. Det får vi avveckla i så fall, säger Jan Andersson.

Men koncernen kan också besluta att avveckla legojobben, alltså civiltryckeridelen. I så fall ligger det nära till hands att sälja det modernaste tryckeriet som är det i Birsta, där ST och Dagbladet trycks. Det tryckeriet är främst inriktat mot andra produkter, exempelvis magasin och kataloger.

– Det är tveksamt om vi skulle få tillbaka pengarna vid en försäljning, men det kan spara mycket pengar ändå, menar Jan Andersson.

Tryckpressen i Birsta har i dag en rätt bra beläggning.

– Ja, i år handlar det nog om cirka 30 miljoner kronor i extern beläggning. Men det skulle behövas lite till, anser Jan Andersson.