Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Tiggarlägret i hamnen stängs.
Det ersätts av ett härbärge.
Om tiggarna vägrar flytta ska kronofogden tömma lägret med polisens hjälp.

I dag beslutar socialnämnden i Sundsvall vad som ska hända med tiggarlägret på Södra kajen.

– Vi kan konstatera att den lösning som funnits under vintern inte har varit optimal. Vi har varit väldigt oroliga för att det ska ske en olycka i lägret framför allt med tanke på de brandrisker som varit, säger socialnämndens ordförande Malin Larsson (S).

Olika alternativa lösningar har diskuterats - och ratats. Två privata företag har varit villiga att starta nya husvagnsläger på andra platser åt tiggarna, men det hade blivit alldeles för dyrt.

LÄS OCKSÅ:

Tiggarlägret i hamnen kostar miljoner att flytta

Så nu vill den politiska majoriteten i socialnämnden driva igenom en annan lösning. Kommunen ska hyra platser på ett härbärge åt tiggarna, som ska ersätta lägret från och med den 30 september i år.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall. De som söker sig hit gör det av fattigdom och är väldigt utsatta. Det bästa vore självklart om de kunde leva ett tryggt och bra liv i sina hemländer, men när de befinner sig här vill vi ge ett värdigt mottagande, säger Malin Larsson.

Beslutet betyder att lägret ska tömmas och stängas senast den 30 september. Tills dess hoppas Malin Larsson att alla tiggare ska ha flyttat frivilligt.

Risken är dock stor att många kommer att bo kvar och vägra flytta. Romerna har tidigare sagt att de inte vill flytta till något härbärge.

En tvångsförflyttning görs av kronofogden med handräckning av polisen. Det kan bli våldsamt.

– VI hoppas att det inte ska behöva få några sådana konsekvenser. Vi lämnar det här beskedet till de som bor där nu så de får god tid att förbereda sig på. Vi har verkligen försökt att hitta en annan lösning men det gick inte, säger Malin Larsson.

LÄS OCKSÅ:

Romerna vill inte flytta