Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarlägret i Sundsvall ska tömmas på måndag – men nu anländer nya bussar med romer från Rumänien

På måndag töms tiggarlägret i hamnen.
Då ska husvagnarna beslagtas och köras till skroten.
Men tiggarna är kvar. I morse anlände dessutom en busslast med ett tiotal nya romer från Rumänien.

I husvagnslägret i Sundsvalls inre hamn är stämningen spänd och orolig. På måndag ska kommunen komma och köra alla husvagnar till skroten. Innan dess måste alla tiggarna lämna lägret. Men de som är kvar, mest vuxna män men också en höggravid kvinna och ett antal barn, stannar tills polisen kommer. De har ingen annanstans att ta vägen.

– Jag har ingenstans att bo. Till att börja med ska jag försöka hitta någonstans där jag åtminstone kan förvara mina kläder och andra saker, säger Alex Bujor Dumitru, en av romerna i lägret.

Tiggarna tror att polisen kommer någon av de närmaste dagarna för att jaga bort dem, så att lägret är tomt på människor när bärgningsbilarna anländer på måndag.

– De kommer antagligen på natten. Det brukar de göra när de har ärenden i lägret och det gjorde de när de tömde ett sådant här läger i Malmö, säger Pirjo Holmström, miljöpartist i Sundsvall som engagerat sig för att försöka hjälpa romerna.

Några husvagnar har flyttats från lägret de senaste veckorna men 14 stycken, de som är utan hjul eller i för dåligt skick för att flyttas, är fortfarande kvar. Romerna kommer att bo kvar i dem ända tills polisen jagar ut dem, eftersom alternativet för de flesta är att sova i en skrotbil, på järnvägsstationen eller under bar himmel.

I morse anlände dessutom en minibuss med ett tiotal nya romer till lägret. De hade kört i tre dagar, direkt från staden Valea Seaca i Rumänien. De stannade till i lägret på förmiddagen men åkte sedan iväg till någon annan adress, oklart vilken.

– De kanske åker vidare till Umeå eftersom lägret här ska rivas eller så kanske de åker till någon annan plats i Sundsvall, säger Pirjo Holmström.

Tiggarna säger att de inte kommer att göra något motstånd när polisen kommer. De har stor respekt för ordningsmakten från sina hemländer, där polisen kan agera våldsamt och brutalt i sina aktioner mot romerna.

Pirjo Holmström tror samtidigt inte att kommunen löser några problem genom att riva lägret. Romerna tvingas visserligen flytta och sprids till andra platser i Sundsvall. Men så småningom samlas antagligen allt fler på en och samma plats, en parkering eller en park i stan, och där bildas snart ett nytt läger.

Läs mer: Tiggarnas husvagnar kan inte flyttas – måste skickas direkt till soptippen

Läs mer: 70–80 romer hemlösa när tiggarlägret stängs

Läs mer: Romerna i hamnen har fått jobb: "Vi ska aldrig tigga mer"