Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarlägret kan flyttas till kyrkan

Kyrkan upplåter plats till tiggarnas husvagnar.
– De får ställa upp dem här om inte kommunen kan ordna fram en varaktig lösning. Alla tillstånd är klara, säger kyrkoherde Stefan Andersson.

Såväl polisen som räddningstjänsten har gett GA-församlingen klartecken.

– Vi har inga invändningar, säger närpolischef Tomas Åslund.

Stefan Andersson säger att erbjudandet är en möjlighet om ingen annan lösning finns.

– Flera andra kommuner ligger före Sundsvall när det gäller den här frågan och jag har suttit i möte med kommunalrådet Bodil Hansson under veckan.

Stefan Andersson har också varit i kontakt med Tony Ersson på kommunens markavdelning.

– Om det blir aktuellt med en avhysning av husvagnarna nere i hamnen kommer vi att erbjuda dem den här platsen om de vill ha den. Men det kan också hända att vi förbereder saker som de inte alls är intresserade av och vi hoppas förstås att det inte ska behöva gå så långt.

Enligt Stefan Andersson har en av de rumänernas husvagnar flyttats de senaste dagarna.

– Som en sista utväg är de välkomna hit men det behöver grävas för avlopp först och vi behöver skaffa fram sanitetsmoduler. Vi inser förstås också att en del kan se det här som en provokation, men det handlar om en ren humanitär åtgärd, säger Stefan Andersson.

Det är på grusplanen på kyrkans södra sida husvagnarna skulle kunna ställas upp. Någon betalning skulle inte komma på fråga.

– Det är klart jag har funderat på om det skulle kunna leda till att vi får en kåkstad här till slut och jag tror att vi måste gå in och studera det romska tankesättet. Jag känner mig rätt säker på att vi kommer att ha de här människorna omkring oss ganska lång tid framöver. Samtidigt vet vi att de bara är här i perioder och tremånadersgränsen när det gäller EU-migranters rätt att vistas i andra EU-länder reglerar också det hela.

Stefan Andersson är fullt medveten om att initiativet kan väcka frågor även bland delar av kyrkans medlemmar.

Varför väljer ni att ta det här ansvaret?

– Jesus och det han sa och stod för ger oss inget val. Vi måste ta ställning och visa att vi står på de svagas sida.

ST har i en tidigare artikel beskrivit de primitiva boendeförhållandena som ett 20-tal tiggare i Sundsvallsområdet lever under. Husvagnarna saknar både el och vatten.

En bil och en husvagn som disponeras av några av de tiggande romerna såldes till dem av en Timråbo.

– Bilen köptes bara för ett par veckor sedan efter att jag hade lagt ut en annons på Blocket. De kom till mig och sa att de var tiggare och att de skulle sova i den. För någon månad sedan sålde jag husvagnen. Det är ju ett rent djävulskap att de kommer hit och inte har någonstans att sova.

Mannen säger att han blev lite paff när bilaffären skulle göras upp och att han prutade på priset.

– Jag fick betalningen i 20-kronorssedlar och någon femhundring. Jag mår faktiskt illa när jag ser dem sitta och tigga med sina skyltar. Tänk att behöva utsätta sig för en så nedvärderande situation. Sedan har vi ju sett på tv hur de har det i Rumänien, där många tvingas bo i plåtskjul, säger bilförsäljaren.