Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarlägret kan inte flyttas – ingen markägare i Sundsvall vill ta emot romerna

Tiggarlägret i hamnen ska flyttas.
Men ingen camping eller markägare är beredd att ta emot dem.
– Ingen har hört av sig med anbud, säger Marianne Bergman på kommunen.

I lägret i hamnen har tiggarna ett 20-tal husvagnar. Området anses olämpligt som boplats eftersom det inte är planlagt och ligger för nära järnvägen. Dessutom är de sanitära förhållandena under all kritik och det har växt upp ett mindre sopberg vid lägret. Där finns inte heller någon el, sedan den stängdes av tidigare i vinter.

Sundsvalls kommunpolitiker har beslutat att romernas läger ska flyttas till en lämpligare plats och har ordnat en upphandling. Campingar, eller andra markägare som har plats för omkring 15 husvagnar med hemlösa, har ombetts höra av sig till kommunen med anbud. Tanken är att kommunen ska hyra området av markägaren, och upplåta det åt romerna som ny boplats.

Men den första anbudstiden gick ut i förra veckan, den andra februari, utan att ett enda erbjudande hade kommit in.

– Ingen har hört av sig, säger Marianne Bergman, kanslienhetschef på Sundsvalls kommuns socialtjänst.

Nu har kommunen gått ut med ett nytt förlängt anbud, i förhoppningen om att någon markägare ändå ska anmäla sitt intresse. Området som söks ska vara inhägnat och ha tydliga förhållningsregler. Där ska finnas en sanitetsanläggning med dusch, toalett samt elanslutning. Romerna som ska bo där ska betala 50 kronor om dagen till kommunen, som i sin tur ska betala in en hyra till markägaren.

Den nya anbudstiden går ut den 18 februari. Om ingen camping eller markägare har hört av sig innan dess vet man inte riktigt vad man ska göra.

– Det blir mycket stora kostnader för kommunen att starta ett nytt läger i egen regi, och ta hela ansvaret för det. Men om ingen markägare vill ta över får vi ta ett omtag med alltihop och gå tillbaka till kommunpolitikerna, så får de besluta vad som ska göras, säger Marianne Bergman.

Läs mer:

Romerna vill inte flytta

Genom att tillåta tiggeri visar vi humanitet

Terrorn mot romerna är hatbrott – polisen: "Rädd att det eskalerar"