Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarna i fokus – både nationellt och lokalt

Samma dag som regeringens särskilda utredare presenterade sina slutsatser om migranterna, så drog ett EU-projekt om migranterna i gång i Sundsvall.

Utredarens förslag är att polisen ska avhysa dem som bosatt sig på annans mark och lagutrymme för det finns redan, ingen annan har rätt att bosätta sig på annans mark och det finns en risk att slumområden bildas.

Vidare att inte barnen ska gå i skola här. Och att inte lägga pengar i en mugg utan skänka dem till organisationer som kan agera i migranternas hemländer. Det behövs också samma regler i hela landet och samarbete mellan olika aktörer.

– Jag tycker det är ett bra förslag att länsstyrelserna ska hålla i frågan. Min personliga uppfattning är också att det är bättre att skänka till organisationer och inte till enskilda, så gör jag själv, säger socialförvaltningens kanslichef Marianne Bergman som ansvarar för migrantfrågorna.

– Skolgång erbjuds inte i Sundsvalls kommun men kommunfullmäktige har tagit beslut om att upphandla plats för migranterna att bo på.

Projektet som nu startat heter Make sense – social inkludering och egenmakt för utsatta EU-medborgare i norra Sverige och genomförs i Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå.

– Jag tycker utredningens slutsatser ligger väl i linje med mycket i projektet. Hur det går att upprätthålla det som lagen säger och komma fram till vart gränsen går, säger Erik Sandberg, projektsamordnare.

Han tror på samarbete på alla nivåer, mellan kommuner och organisationer likaväl som dialog mellan medborgare och migranter.

– Det handlar om människor som far illa och det måste göras något i hemländerna. Jag tycker att särskilda samordnaren är rätt ute.

Erik Sandberg anser att EU har en väldigt viktig roll i de strukturella förändringar som krävs och att Sveriges avtal med Rumänien och nu förhoppningsvis även Bulgarien är rätt väg att gå.

– Det kan ge migranterna ett bättre och värdigare liv på sikt. Nu gäller det att vi alla tar tag i de nya utmaningarna. Vi som är födda in i jämlikhet möter människor som drabbats av orättvisor, vi vet inte vad vi ska tycka och måste prata om det. För det är vårt projekt bra.

Projektet kostar totalt 10,7 miljoner kronor och ska pågå i tre år. Av det får Sundsvall och Umeå 2 575 000 miljoner vardera och Örnsköldsvik något mindre. Första mötet hålls den 2 februari.