Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarna i hamnen: "När lägret rivs flyttar vi ut på gatorna i Sundsvall"

Tiggarlägret i hamnen ska stängas.
Men det kommer inte att få bort tiggarna från stan, snarare tvärtom.
– Vi kommer att bo i våra skrotbilar och på gatorna, säger de.

Annons

Politikerna i kommunens socialnämnd vill att husvagnslägret med tiggare i Sundsvalls hamn ska stängas. Lägret anses vara en sanitär olägenhet, ovärdig ett välfärdsland. Dessutom är det brandfarligt med gasol och egentillverkade kaminer i husvagnarna.

Läs också: Toppolitikern: "Tiggarna ska vräkas från lägret i hamnen"

Romerna i lägret ska enligt politikernas förslag flytta därifrån innan september. Om de vägrar ska kronofogden tömma platsen med polisens hjälp. Husvagnarna som är i för dåligt skick för att flyttas och ett antal skrotbilar som används som bostäder tas i beslag och fraktas till soptippen.

Läs också: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Romerna själva vill inte flytta. I lägret har de samlat alla sina tillhörigheter. De har en varm och någorlunda trygg plats att återvända till på kvällarna efter att ha tiggt på gatorna i Sundsvall.

Läs också: EU-migranterna: "Vi vill helst vara kvar här"

Om husvagnslägret ändå stängs kommer de att bo på gatorna eller i sina bilar på sommarhalvåret. Blir det för kallt på vintern finns möjlighet att övernatta i kommunens härbärge.

– Jag kommer att sova i en bil på en parkering, säger Alex Bujor, en av tiggarna i lägret.

Om lägret stängs kommer ingenting att bli bättre, utan snarare ännu sämre, enligt Pirjo Holmström, miljöpartist som engagerat sig för att hjälpa romerna och som lärt känna de som bor i lägret.

– Vi får fler EU-migranter som tigger på gatorna. De får sova på backen där de tigger. Det är så det har blivit i andra städer. Vi får se fler som sover på parkbänkar på sommaren, säger hon.

Så en stängning av lägret försämrar bara situationen?

– Ja, det blir mycket värre. Det här är utsatta människor som inte har förmåga att göra sina liv bättre.

Tiggarna som ST träffar i lägret har inga planer på att återvända till sina hemländer, oavsett var de får bo i vinter. De flesta av dem kommer från Rumänien. Livet som tiggare i Sverige är tufft men i Rumänien är det ännu värre. I Sverige kan de tjäna omkring 50 kronor eller mer om dagen på att tigga, men i Rumänien finns inga möjligheter att försörja sig.

– Vi har ingenting att återvända till där. Jag stannar, säger Alex Bujor.