Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarna i hamnen: "När lägret rivs flyttar vi ut på gatorna i Sundsvall"

Tiggarlägret i hamnen ska stängas.
Men det kommer inte att få bort tiggarna från stan, snarare tvärtom.
– Vi kommer att bo i våra skrotbilar och på gatorna, säger de.

Politikerna i kommunens socialnämnd vill att husvagnslägret med tiggare i Sundsvalls hamn ska stängas. Lägret anses vara en sanitär olägenhet, ovärdig ett välfärdsland. Dessutom är det brandfarligt med gasol och egentillverkade kaminer i husvagnarna.

Läs också: Toppolitikern: "Tiggarna ska vräkas från lägret i hamnen"

Romerna i lägret ska enligt politikernas förslag flytta därifrån innan september. Om de vägrar ska kronofogden tömma platsen med polisens hjälp. Husvagnarna som är i för dåligt skick för att flyttas och ett antal skrotbilar som används som bostäder tas i beslag och fraktas till soptippen.

Läs också: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Romerna själva vill inte flytta. I lägret har de samlat alla sina tillhörigheter. De har en varm och någorlunda trygg plats att återvända till på kvällarna efter att ha tiggt på gatorna i Sundsvall.

Läs också: EU-migranterna: "Vi vill helst vara kvar här"

Om husvagnslägret ändå stängs kommer de att bo på gatorna eller i sina bilar på sommarhalvåret. Blir det för kallt på vintern finns möjlighet att övernatta i kommunens härbärge.

– Jag kommer att sova i en bil på en parkering, säger Alex Bujor, en av tiggarna i lägret.

Om lägret stängs kommer ingenting att bli bättre, utan snarare ännu sämre, enligt Pirjo Holmström, miljöpartist som engagerat sig för att hjälpa romerna och som lärt känna de som bor i lägret.

– Vi får fler EU-migranter som tigger på gatorna. De får sova på backen där de tigger. Det är så det har blivit i andra städer. Vi får se fler som sover på parkbänkar på sommaren, säger hon.

Så en stängning av lägret försämrar bara situationen?

– Ja, det blir mycket värre. Det här är utsatta människor som inte har förmåga att göra sina liv bättre.

Tiggarna som ST träffar i lägret har inga planer på att återvända till sina hemländer, oavsett var de får bo i vinter. De flesta av dem kommer från Rumänien. Livet som tiggare i Sverige är tufft men i Rumänien är det ännu värre. I Sverige kan de tjäna omkring 50 kronor eller mer om dagen på att tigga, men i Rumänien finns inga möjligheter att försörja sig.

– Vi har ingenting att återvända till där. Jag stannar, säger Alex Bujor.