Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarnas barn har lämnat husvagnslägret

Tiggarlägret på Södra kajen är tömt på barn.
Efter att socialtjänsten varit på besök på fredag eftermiddag valde barnfamiljerna att resa hem.
– De fick panik och packade i all hast, säger Pirjo Holmström som försöker hjälpa EU-migranterna.

För en dryg vecka sedan stängde kommunen av elen till lägret eftersom säkerheten inte var tillräcklig.

Därefter har situationen i lägret försämrats, det har utsatts för attacker och nu har även kylan slagit till. I husvagnarna bor ett trettiotal personer och det fanns sju barn i åldrarna ett till femton år.

– Vi hade ett möte på fredag förmiddag och bestämde att vi skulle göra ett samordnat besök i lägret, säger socialnämndens ordförande Malin Larsson (S).

Det genomfördes på fredag eftermiddag och där deltog socialtjänsten, kommunens säkerhetsansvariga, miljökontoret och räddningstjänsten.

Enligt Malin Larsson var det för att se hur läget var och informera de boende, bland annat om vad de kan få för hjälp.

– Det var framför allt utifrån barnens situation, säger hon.

De boende i lägret fick veta att det är möjligt att bo på härberget och att de också kan få hjälp med hemresa.

Malin Larsson betonar att det är en sårbar grupp som söker sig hit för att de är väldigt utsatta i sina hemländer men att socialtjänsten har ett ansvar för barnen och måste följa lagen.

– I första hand har vårdnadshavaren ansvar för sina barn men om socialtjänsten bedömer att det finns brister måste samhället gripa in och ytterst kan det då bli ett omhändertagande, säger Malin Larsson.

När barnfamiljerna i husvagnslägret fick det beskedet valde de att börja packa på en gång.

– De var rädda att socialtjänsten skulle ta deras barn och tre familjer, som är släkt och tillsammans har sex barn, valde att åka redan på fredag kväll, säger Pirjo Holmström.

Hon jobbar ideellt med att försöka hjälpa EU-migranterna och när hon besökte tiggarlägret på lördagen stod det klart att alla barn lämnat lägret.

– Att något skulle ske från socialtjänsten har de boende och jag bara väntat på.

– Jag tycker att det är fördjävligt. De har inga mänskliga rättigheter någonstans och samtidigt ställs det så många krav på dem, säger Pirjo Holmström.