Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarnas husvagnar kan inte flyttas – måste skickas direkt till soptippen

Om tre veckor ska tiggarnas husvagnsläger i Sundsvalls inre hamn vara borta.
Men flytten av lägret kan bli komplicerad. Husvagnarna är i så dåligt skick att de inte kan flyttas.

Husvagnslägret har funnits i hamnen i ett par år nu och vuxit till sig med allt fler bosatta romer i skrotbilar och husvagnar.

Läs också: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Men om tre veckor, den första oktober, är det slut. Kommunen har beslutat att tiggarna måste bort och att lägrets alla husvagnar, bilar och annan bråte ska flyttas. Men frågan är hur och vart.

De flesta av husvagnarna och bilarna är nämligen i mycket dåligt skick.

– Husvagnarna har de köpt mycket billigt eller fått till låns, säger Pirjo Holmström, miljöpartist som engagerat sig för att försöka hjälpa romerna.

En del av vagnarna har inga hjul, andra är obesiktade eller skrotfärdiga. Det gör flytten något komplicerad, eftersom romerna inte bara kan haka på sin bostad på en dragkrok och köra iväg. Husvagnarna, och en del skrotbilar, går inte att flytta.

– Det är ju deras hem där de har alla sina saker, möbler, husgeråd och kläder, men de har inga ekonomiska möjligheter att hyra en bärgningsbil och transportera bort husvagnarna, och inte heller någon plats att ställa dem på.

Det betyder att kommunens tjänstemän kanske kommer att mötas av ett läger tömt på romer, när de besiktar området den första oktober. Men flera husvagnar och skrotbilar lär vara kvar.

– Bara de inte gör som på ett läger i Malmö, där plattade de till husvagnarna på plats med grävskopor och körde dem sedan till skroten, säger Pirjo Holmström.

Läs också: Tiggarlägret i hamnen töms snart – men romerna stannar: "De kommer bo på gatan"

Men enligt Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande i Sundsvall, ska riktigt så drastiska åtgärder inte bli aktuella här.

– Vi har en dialog med romerna och försöker i stället lösa det här på bästa sätt i samråd med dem, säger hon.

Husvagnarna, bilarna och annan egendom som inte är borta den första oktober kommer att bärgas och transporteras till soptippen om de anses vara utan värde. Om de däremot har ett andrahandsvärde kommer de att köras till en uppställningsplats som kommunen har ordnat, i väntan på att ägarna ska höra av sig. Om det inte sker inom tre månader skrotas eller säljs de.

Läs också: Romerna i hamnen som har fått jobb: "Vi ska aldrig tigga mer"