Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeriförbud saknar sunt förnuft – upp till var och en om man vill ge pengar eller inte

Nu har högerkonservativa röster börjat kräva tiggeriförbud här i Sundsvall. Jag är emot.

För det första vill jag dock vara tydlig med att jag inte rekommenderar att ge pengar till tiggare. Vill du hjälpa någon är det oftast bättre att ge till en organisation som hjälper. Men det betyder inte att jag förespråkar ett förbud. För att förbjuda något krävs nämligen att man gör det med sunt förnuft och har en mycket god anledning. Förslagen om tiggeriförbud saknar bådadera.

De som vill förbjuda tiggeri brukar påstå att ett förbud på något vis skulle hjälpa den fattige ur fattigdomen. Exakt hur förbudet skulle hjälpa är det ingen som brytt sig om att förklara. I stället glider argumentationen snabbt över till att tiggeriförbudet även syftar till att hålla ordning på gator och torg.

I hatdrypande kommentatorsfält på nätet kan man nämligen läsa att tiggarna trakasserar vanliga hederliga svenskar på gatan. Jag har under de senaste tio åren stött på hundratals tiggare. Inte en enda gång har någon av dem uppträtt hotfullt eller ens varit besvärande. Däremot har jag vid flera tillfällen sett den så kallade ”hederlige svensken på gatan” ge sig på tiggaren med hot och skällsord.

Faktum är att om någon trakasserar någon annan, tiggare eller ej, så finns det redan adekvat lagstiftning mot sådana beteenden och det är viktigt att polisen upprätthåller den. Att i det läget lägga dyrbara polisinsatser på att flytta omkring tiggare från ett torg till ett annat är inget annat än ett oansvarigt slöseri med skattemedel.

Om någon vill be om hjälp och någon annan vill hjälpa så har vi övriga ingen som helst rätt att lägga oss detta. Att var och en har rätt att göra vad man vill med sina egna pengar är en fundamental grundpelare i ett fritt samhälle och jag trodde aldrig att en högerpolitiker av alla skulle vara inne och karva på just den principen.

Det här med att folk måste sluta lägga sig i vad andra människor gör är en viktig fråga för oss liberaler. Ofta kommer frihetshotet från socialistiskt håll men ibland behöver även högerns klåfingrar en rejäl smäll med den liberala linjalen.

Därför, till er konservativa som tycker att ni smutsar ner skorna när ni trampar på fattiga människor på gatorna har jag ett konkret råd. Gå runt! Låt folk vara i fred. Man behöver inte hjälpa varje människa jämt. Men låt henne åtminstone existera.

Michael Jonsson (L)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel