Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till den som inte redan har fattat vid det här laget ...

Jag har sen jag för cirka 2 år sedan valde att bli vegetarian fått försvara mitt val att inte äta kött. För det tycks alltid finnas ett men. Som, men proteinet och men bönderna och men vadå miljön, jorden kommer att gå under lite titt som tätt ändå enligt något hittepå-folk. Men, oavsett hur duktigt jag besvarar dessa men känns det alltid som att man inte riktigt vill lyssna och i slutändan får jag oftast ett ”men det är ju så gott” och ”jag kan inte leva utan kött”. Och då handlar det ju snarare om karaktär, bekvämlighet och ignorans som man försvarar med ett gäng haltande motargument. Och jag kan köpa att man vill äta från djurriket men varför hyckla?

Men någonstans hos några har polletten trillat ner, eller åtminstone delvis, så man myntar ”meatfree monday” och reaktionerna är blandade. En del blir fullkomligt rasande och menar att barnen på skolorna lider av näringsbrist på måndagar och jag blir rädd för hur ovetande vuxna människor faktiskt är när det kommer till näring och barn och allt annat här i världen. En annan del använder sig av dessa köttfria måndagar som en slags snuttefilt som på något sätt ska okeja det faktum att man väljer fel resterande sex dagar i veckan. Sa hon fel? Ja det sa jag och här kommer lite belägg, eller ska jag säga kött på benen kanske:

Att föda upp djur som mat är den främsta orsaken till förorening i luft och vatten, det orsakar mer förorening än alla fordon, i hela världen, tillsammans. Det är ansvarigt för 51 procent av växthuseffekten, det är den största anledningen till att regnskog skövlas och står för 91 procent av allt som skövlats i Amazonas. Det är också främsta anledningen till att djurarter dör ut.

Varför? För att metangas, som kommer från djur är 86 gånger mer destruktivt än CO2 som kommer från fordon. 45 procent av all jordens mark ockuperas av jordbruk och 30 procent av all världens vattenkonsumtion förbrukas i jordbruk. 80 procent av all antibiotika som säljs i USA går till jordbruk och 50 procent av allt ätbart som odlas i världen går till jordbrukets djur, samtidigt som en billion människor hungrar och törstar varje dag.

Hur man inte kan tycka att bidragande till detta är fel, är för mig ofattbart. Och för den som inte redan fattat vid det här laget att vi lever långt över jordens resurser, behöver fatta nu.

När man däremot framställer ätbara produkter som inte kommer från djurriket, det vill säga majs, bönor, potatis, rotfrukter och så vidare används 16 gånger mindre mark, 13 gånger så lite vatten och 11 gånger mindre olja, vilket medför 50 procent mindre utsläpp. Så hur vore det om man vände på steken och körde 6-1 diet?

Och vi kan hyckla med ekologiskt kött och närodlat och tro att vi gör rätt, vi kan sopsortera tills vi spyr, åka kommunalt, cykla och inte låta kranen stå på och det skulle göra en mycket liten skillnad, om kanske hundra år. Men vi kan välja bort köttet och göra mycket stor skillnad, idag.

Deniz Fryksell

Med en lev och låt leva-filosofi som tror som i Lejonkungen att, you should never take more than you give in the circle of life.

d.fryksell@gmail.com