Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till dig som blir utsatt för sexuella övergrepp i helgen

När polisen delar ut armband med texten "Tafsa inte" i samband med festivaler är det att inte ta brottet på allvar. Sexuella övergrepp är inte "tafs" – det är ett allvarligt brott. Eftersom det fortfarande, år 2016, läggs tvivel kring offrets berättelser efteråt och ett ansvar att "skydda sig" innan sexuella övergrepp begås vill jag skriva det här till dem som blir utsatta i helgen. Jag är den första att hoppas att inga övergrepp sker, men så många andra begångna brott har lärt oss annorlunda.

Läs även: Polisen delar ut armband mot sexuella övergrepp på Sensommar: "Ska visa att vi tar ställning"

Till dig som utsätts för sexuella övergrepp:

Älskade vän. Jag vet att du är rädd. Att du möjligen känner dig ensammast i världen. Att det kan kännas som att en liten del av din själ har klippts bort och blivit bortrövad. När någon tog sig rätten till din kropp togs också en del av din frihet – friheten att vistas i det offentliga rummet utan rädsla och oro. Något så grundläggande som vi alla har rätt till. Det stals från dig.

Jag skriver det här till dig för att det kan vara så att du känner skuld och skam för att du blivit utsatt för sexuella övergrepp. Historien visar att det är just den känslan många brottsoffer bär på. Då vi fått lära oss att skydda oss känner vi oss dumma när vi inte lyckas med det. Då vi fått lära oss att en felaktig anklagelse kan förstöra någons liv intalar vi oss gärna att vi minns fel. Vi säger till oss själva att det kanske var lite vårt eget fel eller att det aldrig hänt.

Men det måste få ett slut nu. Alla bär ett ansvar i att stötta brottsoffer och lägga skulden där den hör hemma: hos förövaren.

Jag vill att du skulle veta att du inte är ensam. Långt ifrån. Vi är många som är med dig, som delar dina erfarenheter, som varit rädda, känt skulden och skammen utan att kunna tvätta bort den, varit oroliga för vad andra ska säga, för att minnas rätt, för att säga fel, för att ens fortsätta andas. Du ska också veta att ingen del av din själ har tagits ifrån dig, även om det just nu känns så. Ekande och tomt.

Någon tog sig rätten till din kropp men ingen kan ta sig innanför din hud och ingen kan förminska ditt värde. Du har rätt att skrika högt och det som hände är inte ditt fel. Någon vidrig människa har utsatt dig för ett brott och för det bär gärningsmannen skuld. Aldrig du. Så var inte rädd för att prata om det. Och om du inte vill prata har du rätt att vara tyst. Men det är på dina villkor. Ingen äger dig och ingen ska få dig att känna dig ansvarig för brottet du utsattes för.

Läs även: Homofobins avslöjande åsikter

Läs även: Polisens gayförening läggs ned

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Elin Nilsson (M)

Gruppledare barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel