Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Åke Gillström

Förre riksdagsledamoten (s) och kommunfullmäktiges ordförande i Gävle, Åke Gillström, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är hustrun Ingrid, barnen Eva och Ulf med familjer.

Åke Gillström föddes i Bergsjö i Hälsingland. Han var son till Signe Gillström och C A, också han kommunalfullmäktigeordförande. Åke startade SSU-klubben i Bergsjö och blev tidigt engagerad i nykterhetsrörelsen. Sedan han tagit folkskollärarexamen – senare kandidatexamen i psykologi – var Åke redo för sitt första jobb som lärare i Bergsjö. Det var en bana som skulle komma att vävas samman med hans politiska gärning inom det utbildningspolitiska och -fackliga området.

Åke Gillström visade sig tidigt ha egenskaper viktiga för ledande roller. Bland otaliga uppdrag väljer vi att nämna ordförande i Gävleborgs socialdemokratiska partidistrikt och partistyrelseledamot; styrelseledamot i Sveriges Lärarförbund och ordförande i Speciallärarföreningen; ledamot av Skolöverstyrelsens styrelse och ordförande i Skolöverstyrelsens pedagogiska nämnd; vice ordförande i Högskolan, Gävle, expert för UNESCO i Nigeria samt biträdande skoldirektör.

Åke Gillström var fullmäktigeordförande i 28 år och vann respekt och förtroende inom såväl politiken som näringslivet. Han kombinerade integritet, handlingskraft och principfasthet med social talang och visste att ta sina medmänniskor på allvar samt krävde att de skulle visa honom samma respekt. Han var representativ, såg till sakfrågorna och mottog med glädje och intresse delegationer, studiebesök och företrädare från när och fjärran. Kungligt besök eller distriktsmästerskap – engagemanget fanns där. Det var under Åkes ledning statliga verk mottogs i Gävle på 70-talet och det var han som bar ansvaret för Gävle stads 550-års jubileum.

Åke Gillströms politiska och yrkesmässiga gärning vilade på kunnighet, vidsyn och ett starkt rättvisepatos. Han var en trofast och lojal vän – en efterlängtad gäst hos släkt och vänner. Åke Gillström hade höga ambitioner och strävade målmedvetet och uthålligt. En lång arbetsdag har nått sitt slut – gärningen består.