Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Åke Skarp

Förre regementschefen Åke Skarp, Vadstena, har avlidit i en ålder av 90 år. Hans närmaste är hustrun Märta, född Kugelberg, döttrarna Ellen, Ann-Mari och Kerstin samt sönerna Ingemar och Lennart med familjer.
***
Åke Skarp föddes i Fagerhult i Skåne och anställdes vid 16 års ålder som volontär vid Vendes artilleriregemente i Kristianstad, för att som furir flytta till luftvärnet i Karlsborg. Efter studentexamen vid Arméns underofficersskola i Uppsala genomgick han Krigshögskolan vid Karlberg och blev fänrik vid Lv 5 i Sundsvall 1942.
Efter genomgång av Artilleri- och ingenjörsskolans högre kurs och trupptjänstgöring vid Lv 5 utnämndes han till generalstabsofficer med tjänstgöring vid arméstaben och som avdelningschef vid försvarsstabens kommunikations-avdelning varefter han blev överste och regementschef vid Lv 5 1968-1975.
Åke gick alltså vad man i det militära kallar för den långa vägen från soldat till överste men han visade alltid ett hängivet intresse för samhällsfrågor och kultur.
Under 1950-talet var han under många år ordförande i Sveriges villaägares förbund och intresserade sig dessutom mycket för kraftsport där han verkade i Kraftsportalliansen.
Under högertrafikomläggningen tjänstgjorde han som Försvarsstabens representant i kommittéarbetet. Åke deltog aktivt i många föreningar som bland annat Sundsvalls Rotaryklubb, där han varit president, samt i många frivilliga försvarsorganisationer.
Sitt intresse för äldre tiders fiskarkultur redovisade han som redaktör och skribent i ett tiotal Åstökrönikor med anknytning till regementets skjutfält.
Sammantaget lämnar Åke en livslång civil och militär karriär bakom sig som med saknad är värd att minnas och hedras.
Carl Olof Svenson
fd överstelöjtnant och tidigare kollega