Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till Stefan Löfven: Har du missat poängen med makten – är ju ni som sätter Migrationsverkets regler

Till Stefan Löfven. Du kom på besök till Ådalen, din hemtrakt, socialdemokratins hemtrakt. En trakt som har en historia av en stark politisk kamp för rättvisa. Tillsammans skulle vi bygga ett bättre samhälle.

Eftersom det är många som stödjer de ensamkommandes vilja att få stanna i Sverige tyckte vi att det var ett bra tillfälle att visa dig vår vilja. Så vi hade samlat oss till en manifestation utanför järnvägsstationen för att sedan åka vidare till Bollsta Folkets Hus.

Där fick vi höra dig tala om hur en socialdemokratisk politik ska fortsätta hålla den så kallade "svenska modellen" vid liv och också göra förbättringar.

"Det behövs, eftersom tidigare borgerliga regeringar har ägnat sig åt en kraftig nedmontering av den."

Jag förstår att det ska vara utbildade tjänstemän som handhar flyktingärendena. Men de gör ju det utifrån politiska direktiv.

Efter talet blev det frågestund utifrån inlämnade skriftliga frågor från publiken, utan att några motfrågor fick ställas. Säkert mest praktiskt förstås. Men det betydde ju att det blev ganska så lättsamt för dig att svara. Till exempel när det kom till frågan om varför regeringen inte kan ge de ensamkommande barnen och ungdomarna tillåtelse att få stanna tills deras nya ansökan är behandlad och att nu avbryta pågående utvisningar.

För Plus-kunder: Stefan Löfven: "Det måste vara slut med Stockholmsfixeringen"

Då svarade du att det inte är politiker som ska besluta vem som får stanna i Sverige. "Det skulle ju kunna bli hur tokigt som helst." Jo, visst! Jag förstår att det ska vara utbildade tjänstemän som handhar flyktingärendena. Men de gör ju det utifrån politiska direktiv. Det är ju det som är vitsen med politiken och att vi har möjlighet att rösta fram regeringar som flest vill ha.

Har du som socialdemokrat och nu till och med som statsminister helt missat poängen med den politiska kraften och möjliga makt?

Därför blir det väldigt märkligt när du står där i talarstolen och säger: "Vi har lämnat över ansvaret till Migrationsverket som där har att följa reglementet. Punkt slut!"

Men kära du. Har du som socialdemokrat och nu till och med som statsminister helt missat poängen med den politiska kraften och möjliga makt? Det är ju den som styr vad som i grunden ska göras i ett samhälle. Varför ska vi annars gå och rösta?

För Plus-kunder: Besvikna efter samtalet med Stefan Löfven om BB och akutsjukhus: "Sa att det är upp till respektive landsting"

Tänk om ett totalt rasistiskt parti vinner makten. Det kan mycket i vår historia tyvärr visa exempel på. Och om en regering säljer ut sina samhällsinstitutioner kan det bli hur tokigt som helst.

Nu är dock inte Migrationsverket privatiserat (ännu) och därför kan nuvarande regering visst bestämma att de nu drabbade ungdomarna kan vara kvar i Sverige i väntan på den nya lagens införande. Den kan till och med besluta om en amnesti, vilket skulle vara skäligt eftersom det är Migrationsverkets långa handläggningstid som är orsaken till deras situation. Och det skulle vara mest humant också. Om man nu vill tänka så. Uppenbarligen inte.

Till sist. I ditt tal lovade du att Alliansens förslag på ett sjätte jobbavdrag inte skulle stödjas av er. Det är bara att hoppas då att du håller det löftet bättre än det som lovades om det femte jobbavdraget.

IB Sparring

 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Jag ifrågasätter Löfven och Anderssons mantra – går det verkligen så bra för Sverige?

Förnyat förtroende för Löfven känns inte som ett alternativ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel