Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka på brottsplatsen med sin sjätte deckare

En kirurg blir kallblodigt skjuten vid Sundsvalls sjukhus. En pyroman härjar och ett företag sysslar med skum försäljning av föråldrad medicin.
"Evig eld" är Jonas Moströms sjätte deckare i Sundsvallsmiljö. I går kom han till brottsplatsen för att signera den nyutgivna boken.

Jonas Moström är mannen som på halvtid räddar liv som läkare, på den andra halvtiden tar liv - om än bara i sina böcker.

Hans mål är tio böcker, och han har kommit mer än halvvägs. Men än känner han inte att Sundsvall är uttjatat som miljö, eller att berättelserna börjar sina.

– Det tyngsta är att variera själva deckarformatet, och därför försöker jag lägga till något nytt för varje bok. De tre första var rena deckare, sedan kom samhällsproblematik in. Här ger jag historiska återblickar, som jag inte gjort förut, säger han.

Snarare känner han att det nu flyter bättre efter att de första böckerna lärt honom verktygslådan med olika grepp, scener, tempi.

– De första två gick på energi. När den började gå ner hade erfarenheten ännu inte gått upp, så bok tre var svårast att skriva.

Nu är balansen mellan energi och erfarenhet bra. Han känner i kroppen när det börjar bli tråkigt, han knäpper sig lättare in i fantasivärlden och vet faran i att vara borta ur den länge. Därför fortsätter han skriva på halvtid, fast det numera blir en ny bok varje år.

– Jag skulle inte kunna skriva på heltid; jag är alldeles för social, säger han.

Han har inte tröttnat på sina huvudkaraktärer, polisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. Dem har han kämpat ihop med sedan 2004 och de blir allt starkare som personer.

– De växer och utvecklas; de har ju varit med om en del besvärligheter och går numera sina egna vägar, säger han.

Eftersom han vill fortsätta skriva i även efter bok tio, om än kanske inte deckare, är det även tänkbart att till exempel Axberg lever vidare efter pensioneringen.

Kunskap om Jensens vardag har han gratis, Axbergs polisliv kräver andras hjälp. Polismästare Göran Westman är ett gott stöd. Med de delar av "Evig eld" som sker vid tiden för Sundsvallsbranden gav historikern Nils Johan Tjernlund hjälp. Och då kulor av en viss kaliber spelar en viktig roll i boken lämnade Statens kriminaltekniska laboratorium mängder av information.

– Men av vapen är jag inte så intresserad själv. Jag kände att det blev för mycket om kulor hit och dit, så jag strök en del.

Flest läsare har han förstås i Sundsvall, och kretsen växer. De gamla böckerna har flera gånger tryckts upp på nytt.

– Många följer serien. Och ingen säger att de läser för språkets skull, utan det är spänningen och igenkänningen. Det har jag lätt för; det är språket jag måste arbeta med, säger han.

Som de flesta författare lämnar han också, i och med utgivningen, över boken till läsarna och går in på nästa. Fast han vid det här Sundsvallsbesöket blev sugen på att skriva om våren utspelas bok nummer sju, än så länge kallad "Stryparen", under värsta snöstormen. Sundsvalls sjukhus är periodvid insnöat, samtidigt som en seriemördare härjar där.

Men kanske blir det vår i en senare bok. Jonas Moström har historier som ligger och väntar, fast de ändras hela tiden. Och så ska det ju vara.

Till Sundsvall kommer han numera bara vid boksigneringar, cirka fyra gånger per år. Att flytta upp till brottsplatsen är inte aktuellt när barnen trivs i skolan i Stockholm.

– Men det kommer ju en tid när de blivit stora. Då får vi se, säger han.