Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillförordnade direktören "ärver" topplönen – får 140 000 i månaden

Tillförordnade landstingsdirektören Inger Bergström går inte lottlös från sitt uppdrag.
Hon får lika mycket i lön som företrädaren Anders L Johansson hade, 140 000 kronor i månaden.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Toppläkare med kompberg eller eget bolag är inte de enda med hög lön i landstinget. Sex av de nya länsklinikcheferna sticker också ut med 98 000 kronor i månaden.

Men även andra än läkare kompenseras rikligt. Inger Bergström ärvde inte bara jobbet efter Anders L Johansson som sparkades i höstas. Hon ärvde också löneläget.

– Jag gör väl ett lika svårt jobb som min företrädare gjorde och jag är kvinna, mina företrädare på posten är ju män, kommenterar Inger Bergström.

Läs också: Frikostiga avtalen kan ha varit olagliga

Nivån med 140 000 kronor sattes redan på Sigbjörn Olofssons tid när han var dubbel sjukhusdirektör i Örnsköldsvik och Sundsvall. När Anders L Johansson tillträdde som landstingsdirektör 2010 lades ribban på samma nivå.

Fem år har gått. I praktiken får ju du lägre lön, den borde väl höjas som för alla andra?

– Ha ha. Jag skulle gärna löneförhandla med dig. Det hör jag ju. Nej, den lönediskussionen tar jag med min chef.

Hade du tagit jobbet för en lägre lön än 140 000?

– Det är en semantisk diskussion så det tänker jag inte kommentera.

Inger Bergströms chefsavtal gjordes upp med landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) i november. Vem som begärde vad och vem som erbjöd vad uppger hon att hon inte kommer ihåg.

– Det var kanske inte lönen som var det viktigaste i den situation som uppstod, säger Inger Bergström.

Inger Bergströms förordnande är tidsbegränsat under tiden som landstingets jagar ny landstingsdirektör eller regiondirektör. Sedan ska hon återgå till sin tjänst som biträdande landstingsdirektör och förvaltningschef på landstingets kansli.

178 000 i månaden till länsverksamhetschefen Ulf Jansson och 48 000 i veckan till kardiologen Per Blomström kommenterar hon kort:

– Ulf har en unik kompetens. Han har gjort en mycket värdefull insats i landstinget. Sedan när det gäller enskilda avtal får vi se över det.

– Det är ett avtal, kardiologchefens, som sticker ut. Vad som ligger bakom det måste jag ta reda på.

Överlag anser inte Inger Bergström heller att Västernorrland sticker ut med något högt löneläge jämfört med andra landsting.

– De allra flesta har en högskoleutbildning. Många på höga löner är våra läkare. Jag är väldigt glad att vi har anställda läkare, annars skulle vi vara hänvisade till stafetter och betala ännu högre ersättning.

– Och vi kan inte konkurrera med andra landsting genom att betala högre lön. Så är det inte.

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder