Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans behöver vi ta ansvar för framtida generationer

Socialdemokraterna Västernorrland tog under helgen ställning till hur vi vill leda det fortsatta arbetet med landstingets ekonomi.

För det första, det finns ingen tvekan i att landstingets ekonomi måste komma i balans. Läget är allvarligt och det är inte möjligt att skjuta upp detta på framtiden. I måndags beslutade finansutskottet att omfördela 200 miljoner från tidigare avsatta pensionsmedel, till årets löpande drift. Det går helt enkelt inte längre ihop.

Visserligen stiger kostnaderna i en lägre takt än i andra landsting i landet. Men kostnadsökningarna är ungefär 1 procent mer än vad intäkterna ökar. Det motsvarar ungefär 70 miljoner kronor, vilket är förklaringen till att landstingets underskott årligen växer. Vi måste nå balans i ekonomin, för att även fortsättningsvis kunna erbjuda våra invånare en god och patientsäker vård.

Vi behöver satsa på vår personal för att klara av att bemanna, minska övertider och minska kostnaderna för stafettpersonal. Landstinget som attraktiv arbetsgivare måste förbättras.

För det andra, så ska beslut vila på kunskap och bra underlag. Det är självklart att det måste finnas kunskapsmaterial som ligger till grund innan stora och kanske oåterkalleliga beslut fattas. Givna utredningsuppdrag ska fullföljas och kompletteras i de fall det behövs, för att vi ska kunna ha ett rimligt underlag att fatta beslut på. Om de underlagen visar att grunder för tänkta beslut inte är hållbara, måste planerade åtgärder omprövas och besparingskrav omfördelas.

Vi politiker ska känna oss trygga i de beslut vi fattar och det underlag vi har haft för att fatta besluten. Detta krävs för att också alla som berörs av besluten ska känna sig trygga och ha respekt för de beslut som fattas. Behöver underlag fördjupas, så ska det göras.

För det tredje, måste processen framåt bli bättre. Den måste tydliggöras. Vi ska föra en bred dialog som omfattar våra samarbetspartier likväl som oppositionspartierna, liksom de politiska ledningarna för länets kommuner. Vi kommer att besöka Sollefteå, Sundsvall, Örnsköldsvik och Härnösand för att lyssna på personalen och ha dialog.

Vi tror inte att det kommer att gå att få ordning på ekonomin med lösningar som alla känner sig nöjda med. En del åtgärder som kommer att beslutas kan innebära svåra ställningstaganden. Därför vill vi upprätta tydlig respekt för det sätt varpå arbetet drivs och för det sätt varpå beslut förbereds och begrundas.

Avslutningsvis, det är tillsammans vi behöver ta ansvar för framtida generationer och länets långsiktiga utveckling som den attraktiva regionen i norr. En ekonomi i balans är en grundförutsättning för att vi tillsammans ska lyckas med den utvecklingen.

Vi tar ansvar och inbjuder andra att göra det med oss.

Erik Lövgren (S)

Vice ordförande landstingsstyrelsen

Ewa Back (S)

Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Linnéa Stenklyft (S)

Ordförande folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden

Anna-Karin Sjölund (S)

Gruppledare Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel