Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans för att klara klimatutmaningen

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att rädda vår planet. Den politiska majoriteten bidrar starkt till Sundsvalls hållbara utveckling. Klimatfrågan är ständigt aktuell.

Den 14 november passerar stafetten Run for your life (initierad av Riksteatern) Sundsvall på sin väg mellan Kiruna och Paris. Tusen människor deltar i syfte att uppmana världens ledare att ta sitt klimatansvar. COP 21 är kanske den viktigaste konferensen i mänsklighetens historia. Parallellt arrangeras lokala event. I Sundsvall kommer exempelvis Unga magasinet bjuda in oss politiker till ett klimatsamtalskafé.

Genom kloka insatser kan vi få en friskare befolkning, friskare luft, en bättre miljö, en stärkt ekonomi och en förbättrad energisäkerhet. Låt oss berätta om några av våra insatser.

• Vi utökar busstrafiken, investerar i fler pendlingsparkeringar och fortsätter utbyggnaden av gång- och cykelvägar. Våra satsningar på att öka tillgängligheten till idrott inspirerar till rörelseglädje och till att fler väljer att ta sig fram till fots och på cykel.

• Den nya upphandlingsstrategin innefattar såväl sociala krav, som miljökrav och möjligheten till att stycka upp upphandlingarna så att även mindre företag kan lägga anbud och att vi får chans att välja närproducerade varor.

• Ett klimatsmart boende och byggande stimuleras. Alternativa produktionsmetoder – baserade på exempelvis sol, vind och biogas – uppmuntras. Vi vill bilda ett biogasbolag tillsammans med Östersund och Hudiksvall för att ta ytterligare ett steg mot att göra vår kommun fossiloberoende. Nyligen invigdes också den andra tankstationen för biogas i Sundsvall, på Statoil Gärde. En satsning som möjliggjordes tack vare kommunal upphandling.

Vi tror att vi kan klara detta, om vi alla bidrar. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för en bättre framtid.

Kjell Bergkvist (C)

Ordförande i miljönämnden

Christiane Rüdiger (V)

Ordförande i nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel