Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tillsammans kan vi återupprätta människovärden"

Khosro från Iran behöver hjälp att ansöka om verkställighetshinder. Bereket från Etiopien har fått avslag på sin asylansökan och behöver råd om vilken advokat han ska kontakta. Amir från Afghanistan har redan fått sitt uppehållstillstånd men kommer hit för att träffa sina vänner. Alla är de besökare på Café Exil.

Det är en ruggig höstkväll i Sundsvall och mörkret är på väg att lägga sig över stan. Klockan 18 öppnar caféet men redan 45 minuter innan har flera personer dykt upp. En gång i veckan, varje onsdag, anordnar Sundsvalls asylkommitté rådgivningscaféet i Betlehemskyrkan i samarbete med Sundsvalls Missionsförsamling.

Kerstin Åberg står i köket och brer mackor och lägger på ost och grönsaker. Kaffet är färdigbryggt och Kerstin häller en termos full med den varma drycken. Hon är aktiv i församlingen och en av dem som arbetar frivilligt på Café Exil. Fikat är gratis, berättar hon.

– Och jag tror att det är många som kommer hit bara för att fika och prata. Gratis fika finns ju nästan ingenstans och om man som många här fått avslag på sin asylansökan har man inte mycket pengar att röra sig med.

I samlingslokalen, vid ett runt bord, sitter Abu Ogato, Jakob Salomon och Bereket Alipussie. De tre vännerna var bland de första på plats i kväll och de har bokat tid med en av asylkommitténs rådgivare. Abu är med som tolk till sina landsmän. Han kom till Sverige för fem år sedan.

– Jag fick uppehållstillstånd av FN då jag var i ett flyktingläger, berättar han.

Men Jakob och Bereket har inte fått något positivt besked. För Jakob ser det dock ganska ljust ut.

– Mitt fall är på en bra väg. Jag fick avslag tidigare men nu tror jag att jag kan få rätt att stanna, berättar han med tolkhjälp från Abu.

Bereket har haft det svårare. Han har fått avslag på sin ansökan.

– Min advokat slutade och nu vill jag ha tips om vilken advokat jag ska välja, säger han.

Bereket var en känd komiker och regissör i Etiopien.

Han har med sig sina handlingar och bevis som han tidigare lagt fram då Migrationsverket ifrågasatte hans identitet och hans position i hemlandet. Ett av bevisen är Etiopiens mest kända veckotidning där man skriver om Bereket. Han har också med sig sina systers id-handlingar, kopierade.

Bereket deltog i flera demonstrationer och politiska uppror i sitt hemland. Något som inte sågs med blida ögon av regeringen.

– Om jag måste återvända kommer jag att bli skjuten på en gång eller hamna i fängelse, säger Bereket.

Vid bordet bredvid sitter Khosro Ahmadi tillsammans med sina vänner. Han tillhör en religiös minoritet och flydde ensam från Iran till Sverige för två år sedan. Då satt hans bror fängslad och Khosro fick för några månader sedan veta att brodern avrättats. Samma öde kan han gå till mötes om han tvingas återvända. Men något uppehållstillstånd har han inte fått.

– Nu hoppas jag på en ny prövning av mitt ärende. Jag vill ha frihet i livet, som andra människor, säger Khosro.

Fler och fler samlas i Betlehemskyrkans lokaler och snart är asylrådgivarnas schema fulltecknat för kvällen. Birgitta Krona är ordförande i Sundsvalls asylkommitté och en av rådgivarna som är här i kväll. Hon är en eldsjäl som engagerat sig i många uppmärksammade asylärenden. Detsamma gäller för Åsa Forsberg Johanson, Eva Mjönes och Lotta Meurling som är aktiva i föreningen. Allt arbete är ideellt, så också asylrådgivningen i Betlehemskyrkan.

– Det är många som kommer hit och vi märker att behovet är jättestort, säger Birgitta Krona.

Caféet drivs visserligen av asylkommittén i samarbete med missionsförsamlingen men rådgivningen har ingen religiös grund eller syfte. Här är personer med alla bakgrunder välkomna oavsett religion. Kapellet hålls ändå öppet, om någon vill gå in för en stunds eftertanke eller en bön.

Ibland behöver de som kommer hit enklare hjälp. Andra gånger är det mer komplicerade juridiska ärenden som rådgivarna brottas med. De kan till exempel hjälpa till att skriva överklaganden.

Birgitta förklarar att många kommer till dem när beslutet redan vunnit laga kraft. Det är inte alltid asylkommittén kan vända ärendet men ibland händer det.

– De asylsökande kan många gånger ha fått dåliga tolkar eller dåliga offentliga biträden. De kan ha fått nej i alla instanser men om man skrapar lite på ytan kan en helt annan historia komma fram. De kan ha varit med om saker de inte berättat om. Saker som kan förändra deras möjlighet att få uppehållstillstånd.

Eva Mjönes vittnar om de asylsökandes behov av att få berätta om vad de varit med om.

– När man samtalar med kvinnor som varit på flykt visar det sig att många varit utsatta för våld och våldtäkter. Här kan de möta människor som lyssnar och respekterar dem för vilka de är. Jag tror att vi tillsammans kan återupprätta människovärden.

Eva förklarar att asylkommittén kan inta en helt annan position än handläggare på Migrationsverket. Ingen behöver bli bedömd eller ifrågasatt här. Den mänskliga värmen är det heller ingen brist på och det blir många kramar och handslag under en kväll.

Kerstin Åberg berättar att hon genom Café Exil fått många nya vänner.

– Men det finns ju människor som man saknar väldigt mycket här också, säger hon och syftar på dem vars utvisningsbeslut har verkställts.

Birgitta berättar att det finns ärenden som redan från början känns hopplösa. De handlar främst om så kallade Dublinärenden, de som nekats asyl i Sverige eftersom de först sökt visum i ett annat EU-land, ofta Italien.

– De är nästan omöjligt att få Sverige att pröva dessa ärenden. Det kämpar vi mycket med, säger Birgitta.

Birgitta och Eva tycker också att det är viktigt att uppmärksamma situationen för de syrier som flyr. Alla syrier som söker asyl i Sverige ska få det och det kan ju låta "trevligt" som Eva utrycker det men verkligheten är en annan.

– Det finns ju ingen laglig väg in i Sverige och att fly landet är svårt. När de väl kommer hit blir deras nationalitet ifrågasatt av Migrationsverket, säger Birgitta.

Men bland de otaliga ärenden som kommittén arbetar med finns de givetvis dem som slutar lyckligt berättar Birgitta och Eva.

– Och när det kommer ett positivt besked blir vi minst lika glada som dem det gäller.