Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsynen glesades ut på rättspsyk – mordmisstänkt begick självmord

Mannen tog sitt liv på rättspsyk i Sundsvall i november.
Nu har händelsen anmälts enligt Lex Maria.
Enligt anmälan hade tillsynen glesats ut till en gång i halvtimmen.

Annons

Läs också: Misstänkte Strömsundsmördaren begick självmord – fallet läggs ned

En man i 25-årsåldern greps i slutet av september misstänkt för att ha dödat en småbarnsmamma i Strömsund.

Han erkände mordet, häktades och förflyttades till rättspsyk i Sundsvall eftersom det fanns ett vårdbehov – och i november begick han självmord på kliniken.

Nu har händelsen anmälts enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Händelsen har enligt anmälan medfört en allvarlig vårdskada och det framkommer att mannen uppträdde "väsentligen stabilt" – och att tillsynen därför glesades ut till en gång i halvtimmen.

Kort efter händelsen uppgav rättspsyks ställföreträdande verksamhetschef Bengt Eriksson att patienten tittades till varje kvart.

– Det var en tidsändring i det där. Jag vet faktiskt inte precis här och nu. Det kan bero på vilken tillsynstid det var vid tiden för dödsfallet, säger Bengt Eriksson nu till ST.

Enligt honom är det vanligt att kliniken upprättar anmälningar vid vårdskador, och efter självmordet har personalen gått igenom rutinerna.

– Det har vi gjort. Vi försöker då gå igenom händelsen och se vad som har påverkat det hela, och om det finns några säkerhetsbrister, säger Bengt Eriksson.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!