Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsynsbesök i Ånge

Skyltningen har blivit bättre i de flesta butiker i Ånge kommun som säljer folkköl och tobaksvaror. Det konstaterar kommunens alkoholhandläggare i en rapport.

Tillsynen och inspektionen har skett under hösten hos alla som säljer folköl och tobak.

Informationen på försäljningsställena har blivit bättre med åren. I en del butiker möts kunderna redan vid entrén av informationen om att det är 18 år som gäller vid inköp av folköl och tobak.

På de mindre orterna är det personkännedom bland butikernas personal som avgör när kunderna kommer till kassan. I övrigt är det legitimation som krävs.

Kassaapparater med automatiskt stopp finns i de flesta livsmedelsbutikerna som ett bra hjälpmedel för personalen konstateras i rapporten.

Alla butiker i kommunen har godtagbara egentillsynsprogram där det klart och tydligt framgår vilka rutiner hur åldergränser och andra bestämmelser tillämpas och övervakas.

Nyanställda och vikarier informeras också, skriver kommunen vidare i sin rapport.

Däremot har det blivit fler stapelplatser inne i butikerna och vid den saknades det skyltar om 18-årsgräns. Där fick butikerna nya skyltar av kommunen direkt vid besöket.