Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillträdande begravningsombud: Begravningsavgiften täcker nödvändiga kostnader

Med anledning av insändarna Det är dyrt att dö – ovärdigt att ruinera efterlevande och Önskar klargörande från begravningsbyrå – hur kan kostnaderna minimeras?

Jag vill, som tillträdande begravningsombud i Sundsvalls kommun, göra några klarlägganden. Alla skattebetalare i vårt land erlägger, via Skatteverket, en begravningsavgift. Avgiften är för närvarande 24,2 öre för varje beskattningsbar hundralapp. (Dock gäller andra regler i Tranås och Stockholm där kommunerna och inte Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten.)

Denna avgift skall täcka alla "nödvändiga" kostnader för begravning av svenska medborgare. Det gäller; 1. Gravplats under 25 år på en allmän begravningsplats, 2. Gravgrävning, gravsättning och iordningställande av öppnad grav, 3. Alla transport som sker efter det att huvudmannen (kyrkogårdsförvaltningen) tagit emot stoftet (kistan), 4. Kremering, 5. Lokal för förvaring och visning av stoft, 6. Lokal för eventuell begravningsceremoni.

Sedan kan det naturligtvis tillkomma frivilliga kostnader. Man kan behöva tillverka eller köpa en transportkista. Man kanske ser sig behöva hjälp med att lägga ned stoftet i kistan. Man kanske vill att någon annan skall transportera kistan, något som man mycket väl kan ombesörja själv. Man kanske tycker sig behöva hjälp med bouppteckning eller dödsboanmälan, också något som man i regel kan göra själv, genom att följa Skatteverket broschyr (SKV 461).

Man kan också betrakta de egna insatserna som viktiga delar i sorgearbetet.

Ett begravningsombud är utsett av länsstyrelsen och ska verka för att Svenska kyrkan, i egenskap av huvudman för begravningsverksamheten, tillgodoser beaktansvärda önskemål från de som inte är kyrkomedlemmar.

Rune Östberg, begravningsombud i Sundsvalls kommun från och med 2019

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel