Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timmerhus tas ner och byggs upp igen

Det uppfördes i Östansjö 1899 – nu ska det gamla timmerhuset tas ner och byggas upp igen i Nedansjö.
Bakom flytten ligger ett gediget jobb.
– Egentligen är det ett jättestort omärkt pussel, säger Tomas Nylander på Gröna fastigheter.

Märkningar från både en murare och en målare skvallrar om husets ålder, det 154 kvadratmeter stora huset har haft ett långt liv.

Men ännu är det inte slut.

Ett par i Nedansjö har köpt det och anlitat Tomas Nylander för flyttjobbet.

Han säger att det är relativt vanligt att äldre hus köps och att man flyttar stommen och återuppför den.

Det unika i det här projektet är att allt ska med. Alla delar ska hållas intakta. Grunden som består av stenblock kommer att vara densamma. Innerdörrar, karmar, dörrfoder, golvplank och takplank, till och med spikarna ska flyttas de dryga tre milen från Östansjö, väster om Lucksta till Nedansjö vid Stödesjön, för att användas igen.

– Vi ska plocka ner det och sätta upp det precis som det står här. Det svåra är att det är rätt många bitar på ett hus, säger Tomas Nylander.

Allt anpassas

När huset nu byggs upp igen måste allt anpassas till hur det ser ut där det står i dag.

– Man måste få med sig samma fel som huset har. I vanliga fall bygger man ju rakt och rätt, men här kanske man till exempel måste bygga grunden lite sned för att golven inte ska luta.

Han jämför projektet med ett pussel och säger att det är som att ha tusen bitar med bara blå himmel som motiv. Därför måste han innan huset tas ner märka varje del.

– Varje bit har sin unika plats, det går inte att lägga fel eller att spegelvända dem. Ju noggrannare man är nu, desto lättare går det sedan. Det gäller att ta det piano, säger Tomas Nylander.

Ett annat sätt att bygga

I sitt företag utför han reparationer och restaurerar gamla byggnader och säger att han inte alltid kan använda de nyaste teknikerna.

– Du måste ju anpassa arbetsmetoder och teknik till den som användes då, det är ett helt annat sätt att bygga på.

– Du klarar dig med fyra saker; såg, yxa, någon typ av slägga och något att borra med. Det som är så fascinerande är att man med det kunde bygga hus som vi fortfarande tycker är vackra.

Rivningsarbetet har pågått i tre veckor och väntas ta runt en vecka till. Tomas Nylander vet inte hur lång tid det kommer att ta innan huset står helt färdigt, men säger att stommarna går rätt fort att sätta upp och att taket ska vara på innan vintern.