Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrå IK:s nyförvärv missade NHL-camp för uppdrag i armén – så ska han användas i Timrå

Han är draftad av Arizona men kunde inte åka på den senaste campen för att han gjorde värnplikt.
Niklas Tikkinen är Timrå IK:s nyförvärv och nu berättar han om varför han varit klubblös, sina styrkor som spelare – och vilken ex-tikare han funderar på att slå en signal.
– Jag är en back med offensiva förmågor, säger Tikkinen.

Annons

Niklas Tikkinen blev klar för Timrå IK tidigare i veckan och har nu hunnit träna ett par pass med sitt nya lag. Tikkinen som gått kontraktslös så långt den här säsongen.

Läs mer: Här är Timrå IK:s nyförvärv

– Det var nära, men i slutändan var det små saker som inte gick rätt väg och det var därför det tog ett tag, säger han och berättar samtidigt att det fanns intresse från klubbar i högstaligan i Finland.

I stället skrev han på för Timrå IK, ett kontrakt som gäller fram till mitten av december. Vad som händer efter det är oklart.

– Jag vet inte vad Timrå vill, men det här är en bra klubb. Nu har jag inte spelat än men det känns bra. Vi får vänta och se vad som händer när kontraktet går ut, säger Tikkinen och fortsätter:

– Än så länge är det en positiv överraskning att vara här, det är inga stora kulturskillnader.

Se också: Timråtränarens tankar om nyförvärvet

Backen gjorde sin research innan han skrev på.

– Jag pratade med några finska spelare som spelat i Sverige, säger han.

Pratade du med någon som spelat i Timrå?

– Nej, men Kim Hirschovits har varit kapten för mig i Espoo några år. Jag har inte pratat med honom ännu, men jag kanske ringer honom i dagarna för att fråga lite.

Niklas Tikkinen är draftad av Arizona Coyotes och drömmen är att ta sig till NHL.

– Det är målet. Jag har varit i Phoenix några gånger, men senast kunde jag inte åka eftersom jag var i finska armén. Alla i Finland måste vara där ett halvår och göra värnplikt, men jag var med som elitidrottare så det var inte så farligt, berättar han.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en spelskicklig back. Jag ser spelet rätt bra och har bra offensiva förmågor, det är mina styrkor. Jag försöker vara en pålitlig kille i laget, någon man kan lita på.

Förra säsongen noterades Tikkinen för tre poäng på 55 matcher i SM-liiga med Espoo Blues.

– Även om jag spelade i många matcher så fick jag inte så mycket istid som jag ville. Samtidigt var det en bra säsong för mig eftersom jag fick spela i högsta ligan.

Den senaste tiden har Niklas Tikkinen tränat på egen hand i Espoo.

– Sista matchen var förra året i slutspelet, men jag tror att jag kommer komma in i det ganska snabbt. Jag är frisk och redo att spela direkt, säger han.

I Timrå kommer Tikkinen inledningsvis att matchas tillsammans med Jens Westin.

– Han har spelat där sedan han kom på träningarna. Jens är tillbaka och han har varit vår genomgående bästa back, det har känts när han varit borta. Jag tror att det kan bli en bra kombination, säger Timråtränaren Roger Forsberg.

Läs mer: Timrå IK fortsätter med förändringen i ledarstaben