Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrå IK-spelaren om hur flyktingbarnen har förändrat hans liv: "Får tårar i ögonen när jag tänker på det"

Han tillbringar större delen av tiden i ishallen. Resten av tiden jobbar han på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.
ST-sporten har träffat Timrå IK-junioren Andreas Modin och pratat om engagemanget och kärleken till flyktingbarnen på boendet – och framtiden inom hockeyn.
– Det är jätteroligt, jag måste ställa alarm för att komma i håg när jag ska sluta, säger han.

Andreas Modin hamnade i Timrå av en slump. Han bodde i Stockholm men ville uppåt i landet och bestämde sig för hockeygymnasiet i Timrå. Nu har han tagit studenten, spelar sista året som junior i Timrå IK och siktar mot att ta en plats i A-laget.

Och så jobbar han på ett flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn. Ett jobb han också ramlade in på av en slump.

– Jag hade tagit studenten och behövde pengar. Arbetstiderna var väldigt flexibla och det passade mig perfekt eftersom jag har hockeyn och inte kan jobba vilka tider som helst, säger Andreas Modin.

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.

Nu är Andreas Modin inne på sin tredje månad på flyktingboendet och säger att både arbetstider och pengar har slutat spela någon roll för honom.

– Jag älskar mitt jobb, det är hur kul som helst. Jag åker dit med ett leende och det känns bara som att åka till sina kompisar, säger Andreas Modin.

Och kompisar vill man så klart ha som publik när man spelar hockey. Andreas Modin och lagkompisen Anton Nyström, som även han arbetar på boendet, bjöd in samtliga barnen på boendet till en av deras matcher. En gest som uppskattades av såväl barnen som människor runt omkring.

LÄS OCKSÅ: Timråjuniorens fina gest – bjöd in flyktingbarnen till hockeymatch: "Vi är som en familj"

– Vi åker ju runt och hämtar maten och till huvudkontoret och så och det är många som har sagt att de tycker att det var roligt och bra gjort. Men för mig känns det bara som att jag gör mitt jobb, det är ju liksom inget speciellt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Nu får Andreas Modin chansen i A-laget

Han säger att det märktes att barnen tyckte det var roligt att vara där och se dem spela.

– Vi är unga och spelar hockey. Vi sticker ut lite från resten av personalen och barnen kan nog relatera en hel del till oss, säger han.

Planer på att bjuda in barnen till flera matcher finns.

– Det kostar ju ingenting att gå på juniormatcherna heller, så det var bara en win-win-situation, säger han.

Modin siktar på att kriga om en plats i Timrås A-lag nästa säsong och hoppas att han om några år även får se några av flyktingbarnen i klubben.

– Idrott är kul och det är roligt att kanske kunna inspirera lite. Vem vet, någon kanske drar på sig Timråtröjan och någon annan GIF-tröjan i framtiden, säger han.

Hockeyn och jobbet på boendet går mycket hand i hand. När jobbet blir för påfrestande psykiskt hjälper hockeyn honom att koppla av – och tvärtom. Att lära känna barnen har också gett honom ett annat perspektiv på livet.

– Det är klart att det har förändrat mitt liv på ett sätt, man får ju perspektiv på sin egen vardag när man vet hur andra där ute har det. Det här är jättefina grabbar som bara vill väl, och så vet man vad de har varit med om, jag får tårar i ögonen när jag tänker på det. Och det får en själv att tänka också – tänk om det hade varit jag liksom. Barnen är riktigt starka som orkar kriga vidare trots allt, säger Andreas Modin.