Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrå kommun vill satsa på Lögdö

Kultur- och tekniknämnden i Timrå har beslutat att höja den kommunala insatsen för att utveckla verksamheten vid Lögdö bruk, från tidigare beslutade 150 000 kronor till 212 000 kronor. Avsikten var tidigare att satsningen skulle ingå som en del av ett projekt inom Landstingets regionala nämnd. Men det är oklart om projektet blir av och då höjer Timrå sin insats och hoppas på EU-pengar för att täcka hela projektkostnaden.

I ett beslut från Kultur- och tekniknämnden i slutet av april i år sägs att målsättningen är att "utveckla och tillgängliggöra kulturmiljön på Lögdö för att den ska bli en attraktiv plats och arena för möten mellan besökare och de kreativa näringarna".

Målet är att göra denna fantastiska miljö mer tillgänglig än den varit, säger Kultur- och tekniknämndens ordförande Anders Weinemo till ST.

Lögdö har till största delen skötts på ideell väg genom Lögdö intresseförening. Föreningen har verkat på platsen i 23 år och tagit hand om bokningar och uthyrningar, samt drivit vissa fasta arrangemang, Lögdödagen, höstmarknaden och julottan som genomförs i kyrkan tillsammans med församlingen. Där sköter föreningen den efterföljande serveringen i Ladugården.

Kommunen som äger byggnaderna, förutom herrgården och kyrkan, har tidigare haft ett nyttjandeavtal med föreningen. Detta ska nu göras om och kommunen kommer att sköta bokningar och visningar av bruksmiljön.

Timrås insats på 212 000 kronor för att aktivera miljön och fylla området med "besökare och kreativa näringar" förslår inte på långt när för att täcka de totala kostnaderna för projektet. Därför söker man medfinansiering från länsstyrelse och landsting för att uppfylla förutsättningarna om offentlig finansiering i en EU-ansökan.

EU-pengar är en förutsättning för att projektet ska kunna genomföras, säger Anders Weinemo.

I förslaget till nytt avtal mellan föreningen och kommunen ska föreningen disponera den lilla lägenheten i Rättargården och vävstugan som ligger intill ladugården. Lantbruksmuseet behåller nedre planet på trösklogen för sin utställning av gamla jordbruksredskap. Intresseföreningen får disponera övriga utrymmen och lokaler på området i mån av att de är outhyrda.