Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre person blev liggande på betonggolv i timmar – hemtjänsten glömde sätta tillbaka trygghetslarmet

En äldre person fick hjälp av hemtjänsten av duscha – men när rengöringen var färdig glömde personalen att sätta på personen trygghetslarmet igen.
Dagen efter hittade de anhöriga den äldre personen så svårt medtagen på golvet i lägenheten att personen fick uppsöka sjukhus.
Nu riktar Ivo kritik mot socialnämnden i Timrå kommun.

Annons
Personen på bilden har inget att göra med händelsen.

Anmälaren framför att det var oklart om personen blivit dålig och ramlat under torsdagen eller fredagen. Personen hade ont efter att ha blivit liggande länge på det hårda betonggolvet. Ambulans tillkallades och personen blev inlagd på sjukhus under en vecka. I anmälan framförs att den den drabbade mått väldigt dåligt efter händelsen.

Socialnämnden har själva skrivit i sitt yttrande att personalen på hemtjänsten hjälpt personen att duscha vid det aktuella tillfället och att man då tog av trygghetslarmet. Efter duschen glömde man sedan att sätta tillbaka det, vilket gjorde att personen inte kunde kalla på hjälp när den ramlade någon gång under det påföljande dygnet.

Ivo, Inspektionen för Vård och omsorg, avslutar ärendet genom att kritisera socialnämnden för att man inte har säkerhetsställt att personen hade sitt trygghetslarm tillgängligt då hemtjänstpersonalen lämnade personen ensam och att man på så sätt har brustit i sitt ansvar. Dokumentationen enligt socialtjänstlagen behöver även den förbättras.

Ivo menar även att väntan på hjälp efter fallet hade kunnat förkortas om den enskilde hade haft tillgång till sitt trygghetslarm.

Mer läsning

Annons