Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla i naturen – ny satsning för integration i Timrå: "Ska bli jättespännande"

Nu ska kunskap om Sveriges natur och Allemansrätten spridas till nyanlända.
Timrå kommun har i samarbete med Storöringens fiskeklubb fått 128 000 kronor i bidrag till ett integrationsprojekt. "Det blir en film som kommer översättas till fyra språk", säger projektledaren Ingela Dahlin.

Annons

Förra året började arbetsmarknadschefen Lars Backlund att spåna på tänkbara sätt att ta Timrås integrationsarbete vidare till nästa steg. Då kom Ingela Dahlin, ordförande i Storöringens fiskeklubb, med ett förslag – en introduktionsfilm om Sveriges natur och Allemansrätten.

– Jag sa "skriv en plan", säger Lars Backlund.

Förslaget fick fäste och de skickade in en ansökan till Länsstyrelsen om 128 000 kronor för att kunna finansiera projektet. Förra veckan kom beskedet att de får bidraget.

Läs också: Fiskeklubb får bidrag för arbete med integration: "Bra att flera föreningar kan hjälpa till i arbetet"

– Det var min idé men utan bra samarbetspartners som vill samma sak kommer man ingen vart. Jag är innerligt tacksam över att vi kan samverka med Timrå kommun. Det här ska bli jättespännande, säger Ingela Dahlin.

Ingela Dahlin och Lars Backlund startar igång integrationsprojektet Alla i naturen.

Till en början släpps 100 exemplar av filmen som bland annat kommer att skickas ut till olika boenden och skolor. Först översätts den till fyra språk med hjälp av kommunens nya svenskar, med tiden kanske det blir fler.

I början av nästa år beräknas filmen vara klar för visning.

– Då ska vi ha en premiär på ett lämpligt ställe. Vi vill att filmen sprids regionalt men också på riksnivå, säger Ingela Dahlin.

Läs också: Integration i verkligheten – vi vill skapa hopp ute på boendena

Bidraget ska dels gå till filmen men också till naturupplevelser i form av Naturbussen som kommer att köra fyra turer i sommar. Tidigare år har det kostat 100 kronor att följa med och bland annat fiska, plocka bär eller leta svamp. Nu kommer turerna att vara gratis.

– Vi måste acceptera att vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Vi behöver Timråborna med oss annars blir det inte integration. Vi hoppas att bland annat politiker och andra föreningar vill följa med ut på turerna, säger Ingela Dahlin.

Hon kommer att vara ideell projektledare för Alla i naturen och även Timrås scoutkår är med i projektets styrgrupp. Lars Backlund håller i trådarna från kommunens sida.

– Vi kan inte själva göra allt. För att det ska fungera behöver vi samverka. Vi har goda krafter i Timrå, säger Lars Backlund.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons