Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigcenter nyöppnar i Timrå: "Behovet ökar ju mer man pratar om det"

Sen årsskiftet har Anhörigcenter i Timrå tillgång till hela lokalen på Köpmangatan 27. Behovet av stöd ökar och nu hoppas kommunens anhörigkonsulent, Inga-Lill Nilsson, på att bredda verksamheten ytterligare.

Annons

Inga-Lill Nilsson berättar att behovet av anhörigstöd är stort.

Anhörigcenter har funnits i Timrå sedan 2003 och nyöppnade för hösten i veckan. Meningen med verksamheten är att finnas som stöd om en persons livssituation känns svår. Det kan vara på grund av att någon i familjen eller i ens närhet har drabbats av en sjukdom eller om en person vårdar en långvarigt sjuk eller funktionshindrad anhörig hemma.

– Mitt jobb är att stötta. De kan vända sig till mig vad de än undrar, sen är det inte säkert att jag kan svara men jag kan åtminstone hjälpa till att lotsa de rätt. Den stora skalan av de som vill ha min hjälp är anhöriga till äldre dementa men är man anhörig till ett barn med psykiska funktionsnedsättningar hjälper jag också till. Alla är lika välkomna, säger Inga-Lill Nilsson.

Inga-Lill Nilsson är den enda anhörigkonsulenten i Timrå kommun och varje måndag anordnar hon aktiviteter för de som vill komma. Oftast handlar det om föreläsare i aktuella ämnen och hon berättar att hon har fått förfrågan om att ha aktiviteter en dag till i veckan.

– Många kommer hit för social samvaro och jag vill gärna vidga verksamheten. Det är svårt att få ihop ett varierande program, men jag funderar på en dag med lite enklare aktiviteter som läsning, se på film, fika och umgås, säger hon.

Hon berättar att hon får hjälp genom volontärer från bland annat Röda Korset och att mer hjälp är på väg.

– Det kommer två nya personer via kommunens ledsagarservice som ska vara behjälpliga här och som även ska kunna göra avlösning i hemmet. Det kommer bli jättebra, det gäller bara att bygga upp ett förtroende hos de man möter, säger Inga-Lill Nilsson.

Hur stort är behovet av anhörigstöd är i Timrå?

– Svårt att säga. Visar jag mig för mycket räcker jag inte till, men en del drar sig för att ta kontakt. Så det finns nog ett stort mörkertal av folk som vill ha stöd. Så behovet finns och jag upplever att det ökar ju mer man pratar om det.

Mer läsning

Annons