Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av nattvandringar ökar i stökiga Tallnäs: "Blir en ond cirkel när saker förstörs"

Krossade fönsterrutor, förstörda bänkar och sönderbrända papperkorgar är inte längre ovanligt att hitta i Tallnäs på helgerna. "Det är mer förstörelse och stökigare än tidigare", säger Lotta Igestål.

Annons

I över tio år är det flera vuxna som har nattvandrat i Tallnäs för att hålla området fint och tryggt för de som bor där. Den senaste tiden har det blivit allt stökigare och behovet av vuxna som håller ordning på nätterna har ökat.

– Bara i helgen var det någon som hade sparkat sönder flera motorvärmarstolpar, krossat rutor och eldat i en papperskorg, säger Lotta Igestål som är med och nattvandrar.

Den ideella verksamheten utgår från hyresgästföreningen på Rörvägen i Tallnäs och totalt är det nio personer som engagerar sig. Margareth Rundqvist är en av dem och hon berättar att inte bara behovet har ökat utan även intresset för nattvandring.

Margareth Rundqvist, Alexandra Hult och Lotta Igestål med hunden Roy är några av de som nattvandrar i Tallnäs.

– Fler har blivit intresserade för att det har varit stökigt här senaste tiden. Det är tyvärr det som får folk att ställa upp för alla vill att det ska vara ett tryggt. Tallnäs är ett fantastiskt fint område, det finaste i Timrå om du frågar mig, säger hon.

Krossade fönster i Tallnäs är inget ovanligt. Här är ett fönster på aktivitetshuset Pangea som krossats.

Men trots att allt fler vill engagera sig behövs det fortfarande fler volontärer.

– Jag förstår att man inte orkar, alla har ju sina egna liv med jobb och familjer. Men det finns många ungdomar där föräldrarna inte bryr sig och då kan det vara bra om det finns en vuxen som ser efter dem, säger Lotta Igestål.

Eftersom de inte är så många som nattvandrar har de i nuläget inte möjligheten att gå ut varje helg. Därför har de fokuserat på storhelger som skolavslutningen och när det var Mid Nordic Cup. Men trots flera incidenter berättar Margareth Rundqvist att de tror att det är några få personer som står för skadegörelsen i Tallnäs.

– De som förstör förstår inte att det bli mindre pengar över till annat. Kostnaderna för att reparera saker som förstörs läggs ju till på våra hyresavgifter, säger hon och Alexandra Hult instämmer:

– Ja, det är många rutor som har krossats och bänkar som hoppats sönder. Och ta grillplatsen som exempel, den hade gjorts i ordning så fin. Men där har de eldat på bänkarna och borden, säger hon.

Lotta Igestål håller med.

– Det blir en ond cirkel när saker förstörs. Det är ingen idé att göra något åt det för det förstörs bara igen, säger hon.

Nattvandrarna utgår från hyresgästföreningen på Rörvägen.

Mer läsning