Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet om vindkraft på Åstön överklagas av boende på ön

I slutet av juni godkände Timrå kommun bygglovet för att bygga vindkraftverk på Åstön. Nu har flera fastighetsägare överklagat kommunens beslut.

Annons

Nu har boende på Åstön överklagat kommunens beviljande av bygglov för vindkraftverk.

Sedan förra året ingår Åstön i ett av Eons testprojekt som handlar om lokalt producerad, förnybar energi. Kommunen har beviljat etablering och drift av vindkraftverk på Åstön men nu är det sju fastighetsägare på ön som har överklagat beslutet.

Anledningarna till överklagan är bland annat att boende på ön menar att det har saknats en dialog mellan dem och kommunen i den här frågan.

Andra skäl som tas upp är även att informationen om projektet inte skulle vara korrekt. Enligt Eon ska Åstön få ett helt självförsörjande elsystem i och med projektet, något som ifrågasätts i överklagan. Fastighetsägarna påpekar också att vindkraftverken skulle göra att turister undviker att besöka ön och att det har en negativ visuell påverkan på området.

Under projektet, som ska pågå i ett år, kommer det existerande elnätet att användas. Men kopplingen till fastlandet kommer att brytas med en strömbrytare för att utföra tester och se om man kan klara sig på den el som ska produceras av vindkraft och solceller på ön. Även det ifrågasätts i överklagan.

Läs mer: Bygglov beviljat för vindkraftprojekt på Åstön

Enligt informationschefen för Eons elnät, Johan Aspegren, påverkar inte det här projektet särskilt mycket, bortsett från att processen tar längre tid.

– Vi får ta en ny vända till Länsstyrelsen. Det får ha sin gång och att överklaga ingår i demokratins spelregler, så det är inga konstigheter, säger han.

Hur går ni vidare nu?

– Vi har lämnat in ansökan och fått den beviljad av kommunen. Nu när den har överklagats så ligger bollen hos Länsstyrelsen som får pröva kommunens beslut. Vill de ha mer information av oss får de självklart det.

Omkring 80 personer har även skrivit på en protestlista mot bygget.

Mer läsning

Annons