Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende på Åstön protesterar mot matserveringen under ramadan

Ramadan innebär att man inte får äta mat under dygnets ljusa timmar. På asylboendet Åstön har det blivit ett problem och ett flertal praktiserande muslimer har valt att gå ut i protest mot hur situationen hanteras.

Annons

Den religiösa högtiden ramadan som pågår just nu innebär att man som praktiserande muslim inte kan äta mat under dygnets ljusa timmar, något som kan innebära problem på dessa breddgrader. Detta har boende på asylboendet på Åstön fått erfara.

Läs mer: Asylsökande: Sjuka barn blir utan mat på boendet

Rutinerna på boendet ser ut så att man serverar mat i kökets matsal mellan 21 och 24 under högtiden. I stället för som vanligt vid 18. Enligt boende på asylboendet innebär detta att maten får stå kall.

– Vi har ramadan och kan inte äta förrän efter elva. Då är maten kall. Den går inte att äta. Vi är 20 stycken som protesterar och är hungriga. Vi har inte ätit något på 22 timmar, säger en av de boende på tisdagskvällen.

Läs mer: Fler flyktingar lämnar Åstön – nu är det 37 kvar

Anders Woungerecht, delägare på asylboendet, befinner sig inte på plats i skrivande stund men har fått höra om situtionen av personal.

– Under ramadan hamnar man i en situation som är lite exceptionell. Vad jag hört är att det finns ett missnöje och vi diskuterar just nu hur vi ska lösa detta. De som har dessa regler att förhålla sig till är en ganska liten grupp, vi har många andra boende som inte praktiserar ramadan och vi har försökt tillgodose bådas behov. Vi har också livsmedelsregler att förhålla oss till vilket innebär att vi inte kan ha mat stående under dygnets alla timmar.

Läs mer: TV+TEXT: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

Mer läsning