Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende på Åstön protesterar mot vindkraftverk

Efter att Timrå kommun ingått ett avtal med Eon protesterar nu boende på Åstön. Mer än 80 underskrifter har samlats in för att stoppa byggandet av vindkraftverk.

Annons

Läs också: Bygglov beviljat för vindkraftprojekt på Åstön

Bilden är ett montage.

Kommunen har sedan tidigare godkänt Eons ansökan om bygglov av vindkraftverk. Vindkraftverken ska upprättas för ett tidsbegränsat experiment under enbart några månader. Efter experimentet får Åstön under en tid vindkraftverk stående. Och det är oklart hur länge. Nu har beslutet överklagats och nästan hundra personer har skrivit under en protestlista.

– Det är mycket kommunen inte svarar på när vi frågar, säger Anders Johansson, boende på Åstön.

Han säger att Åstön strävar efter att bli energimässigt självförsörjande. Men att vägen dit är oklar.

– Kommunen säger att de vill ha dels vindkraftverk, solceller och ett dieselaggregat, berättar Anders Johansson.

Ingen av dessa energikällor kan enskilt försörja Åstön med energi. Något som de boende på Åstön sätter sig emot. Fler än 80 personer skrivit under en protestlista. Och kommunens beslut att godkänna Eons ansökan om bygglov är överklagat till länsstyrelsen.

Läs också: Vindkraft: Björnberget föreslås få klartecken av Ånge kommun

De boende på ön har ställt frågor till kommunen om vilken typ av avgaser och restavfall energikällorna kan komma att producera men har inte fått något svar.

– Kommunen har även sagt att de troligen kommer sätta hit gamla vindkraftverk, i behov av renovering, något vi tycker är konstigt, säger Anders Johansson.

Samtidigt har boende uppmanats att bekosta och sätta dit sina egna solceller. Något de vänder sig emot. Det är för tillfället oklart vad överklagan till länsstyrelsen får för konsekvenser. Men de boende som skrivit på protestlistan hoppas nu på rakare information från kommunen.

Läs också: Kramfors kommun: våra sex argument för att säga ja till vindkraft på Vitberget

Mer läsning

Annons