Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus med något för alla

/

Elefanter, kameler, sjölejon och zåsnor.
Lägg därtill clowner och hisnande akrobatik – så har du det mesta en cirkus ska ha.
– Jag älskar clownerna, säger Vidar Olsson, 6 år.

Annons

Cirkus Maximum firar 30-årsjubileum, och i går stannade turnén till vid Eon arena i Timrå på sin väg norrut.

Vidar Olsson och mamma Monica Björk tog sig dit tidigare på dagen för att hämta biljetter och hälsa på djuren. Men ännu bättre än djuren tycker Vidar att clownerna är, och han förklarar varför.

– De gör tokiga saker. Väldigt tokiga.

Det kanske mest spektakulära under kvällen var nog ändå det halsbrytande nummer som de colombianska akrobatbröderna Alejandro och Ricardo Daza Vegas stod för. Högt upp i luften, utan säkerhetslina, balanserade de på två roterande och sammanlänkade metallcylindrar. De våghalsiga ynglingarna var det självklara finalnumret under kvällen.

– Det gäller att de är samspelta och håller rätt fart, annars kan det gå fel, säger Helena Schicht, som leder cirkusturnén.

Hon berättar att de förnyar och byter ut nummer på cirkusen hela tiden. Det går inte att ha samma program år efter år, förklarar hon. Under vintern planeras säsongens föreställningsprogram, och då gäller det att hitta något nytt som kan tillfredsställa publiken.

Det är ett hektiskt program för alla inblandade. Redan i dag är det dags igen i Örnsköldsvik. Sedan fortsätter turnén med föreställningar varje dag fram till början av september, med ett undantag.

– På midsommarafton är vi lediga. Fast artisterna, som inte är från Sverige, vet förstås inte vad vi firar, säger Helena Schicht.

Hon säger att många av artisterna åker vidare ut i Europa när säsongen tagit slut i Sverige. Då jobbar de vidare för andra cirkusar.

– De är fria företagare på det sättet.

I år är det alltså 30 år sedan cirkusen, som från början hette Cirkus Minimum, startade. När cirkusen växte passade inte namnet Minimum längre, säger Helena Schicht.

– Då gick det ju inte att heta så längre. Vi fick byta till Maximum.

Hon visar runt bland alla djuren - där finns elefanter, kameler, hästar och sjölejon. Men också mer annorlunda djur – som exempelvis två zåsnor, en korsning mellan åsna och zebra. Dessutom finns hundar, sjölejon och prickiga hästar, precis som i Pippi Långstrump. Alla är dresserade och medverkar under föreställningarna.

– Jag kan inte hålla reda på namnen på alla djur. Ibland säger jag fel namn till barnen och då påpekar de det när djurskötarna säger ett annat namn, säger Helena Schicht.

Efter en vända norrut återvänder Cirkus Maximum till Medelpad och Sundsvall den 25 juni.

Annons