Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för evenemanget som sätter Ljustorp på kartan och får byborna att motionera

Det började som en träning för Söråkers bandytjejer. Nu har Triathlon Ljustorp över hundra deltagare och anordnas för sjätte året i rad. "Drivkraften är att skapa något för bygden", säger Mats Englund, arrangör.

Annons

Det kommer hållas en gemensam uppvärmning på Cecilia och Mats Englunds gård.

På söndag klockan 11.00 går startskottet för Triathlon Ljustorp. Deltagarna ska börja med att cykla 4,6 kilometer, från Cecilia och Mats Englunds gård i Lövberg till Röjesjön. Där ska de springa en slinga på 3,4 kilometer för att sedan avluta loppet med att simma 200 meter i sjön.

– Meningen är att det ska vara roligt. Det är ganska korta distanser för att alla ska orka och så att alla kan lyckas, säger Cecilia Englund och maken Mats instämmer.

– För duktiga idrottsmän blir det ett sprint-triathlon och andra kan välja att gå genom banan om de vill, säger han.

Triathlon Ljustorp har engagerat hela bygden och både ortsbor och turister deltar i tävlingen. Hittills har Mats Englund fått in över hundra anmälningar, med åldrar från 6 till 80 år.

– Var och varannan kväll är det folk här och provkör banan. Det är människor som aldrig har idrottat tidigare som ställer upp. För mig är det en större framgång att få någon att börja träna än om det bara hade varit elitidrottare som deltog.

Starten går på vägen utanför parets tomt i Ljustorp.

I år skänker även NHL-spelaren Anton Lander 50 kronor till lekterapin på Sundsvalls sjukhus för varje anmäld deltagare i Ljustorps triathlon.

– Det blir en extra motivation, säger Mats Englund.

Läs också: NHL-spelarens fina gest till de sjuka barnen: "Det finns många ändamål som behöver pengar"

Mats Englund har tillsammans med två bekanta startat evenemangsbolaget Äventyrslogar som handlar om att folk ska få uppleva vad landsbygden har att erbjuda.

– Vi är tre gårdar här som engagerar oss och det är vi som är basen kan man säga. Sen hjälper våra vänner och bybor också till. Drivkraften är att skapa något för bygden och visa upp den fina naturen och möjligheterna som finns här på landet, säger han.

På tävlingsdagen kommer det vara omkring tjugo personer som hjälper till som funktionärer.

– Vi har fått förfrågningar från folk vi inte känner som vill hjälpa till. Det är jättekul och det är en framgångsfaktor. Vi har växt för varje år och för att hinna med har vi gjort ett enkelt arrangemang, säger Mats Englund.

– Vår profilering är ladugårdarna, kossorna och naturen här, säger Mats Englund.

Loppet är inte uppdelat i klasser, men däremot kan deltagarna välja vilket led som passar dem bäst; det ambitiösa, snabba, elit eller lugna ledet.

– Det handlar om rörelseglädje. Vi ser att flera har kommit igång av det här och vågar göra tävlingsdebuten. Ofta blir det tävlingar i tävlingen mellan familjen eller mellan kompisar, säger Cecilia Englund.

– Ja, jag vet gubbar i byn som utmanar varandra, tillägger Mats Englund med ett skratt.

Paret berättar att de märker av att det har blivit en trend med den här typen av evenemangsidrottande och har därför valt en tydlig nisch för att sticka ut ur mängden.

– Vår profilering är ladugårdarna, kossorna och naturen här – vår hemmaarena. Vi vill ju sätta Ljustorp på kartan och förhoppningen är att folk ska åka hit även vid andra tillfällen, säger Mats Englund.

Tävlingen är inte uppdelad i klasser, däremot kan deltagarna välja vilket led som passar dem.

Mer läsning

Annons