Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De driver egna verksamheter i sommar – här är Timrås unga företagare

De är mellan 15 och 17 år och Timrås sommarentreprenörer. Fem verksamheter har i dagarna startats upp för att drivas under tre veckor. "Ungdomarna får testa på att vara egenföretagare", säger handledaren Inger Forslund.

Annons

I sommar är det många ungdomar som får testa på sina första sommarjobb. I Timrå har sju tjejer och killar fått chansen att starta och driva en egen verksamhet. Två av dem är Tilde Molen och Isabelle Nylund.

– Vi ska driva Y:ets sommarcafé och turistbyrå. Det ska bli kul.

Isabelle Nylund och Tilde Molander är två av Timrås drivna ungdomsentreprenörer.

På tisdagsmorgonen var det mycket fixande i den lilla stugan där de ska sälja våfflor, glass och kakor. Tjejerna är 15 år och detta är deras första sommarjobb.

– Vi får tjäna pengar på något som är roligt att göra och vi får jobba tillsammans, säger Isabelle Nylund.

Läs också: Sommarsatsning på unga entreprenörer – får testa på att driva eget

Isabelle Nylund och Tilde Molander startade igång cafét och turistbyrån vid Y:et under tisdagen.

Alla som deltar i projektet får ett stipendium som blir ett startkapital för verksamheterna. Pengarna som ungdomarna får in till sina verksamheter blir deras lön.

– Vi började med en veckas kick off där deltagarna bland annat har fått lära sig om bokföring och marknadsföring, säger Inger Forslund som är handledare för entreprenörerna.

Konceptet med sommarentreprenörer är utvecklat av Technichus i Härnösand och liknande projekt finns över hela landet. Årets ungdomar är Timrås första omgång.

– De har fått utveckla idéerna själva och i augusti ska vi ha en avslutning där alla får visa upp vad de har gjort, säger Inger Forslund.

Läs också: Tio unga Timråbor ska förvandlas till företagare under sommaren

De fyra andra verksamheterna är Emma Könbergs sommarcafé på Berglundavägen, Tom Hägglunds "Toms vildmarksdelikatesser" och duon Emil Häggström och Jonathan Hellberg fixar Webbhotell under namnet Qrazy hosters.

Nils Söderlind har "Nisses cykelverkstad" i trädgården.

– Jag gillar att småmeka, skruva och ha mig, säger han.

Mer läsning