Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den hotade svamparten bombmurkla hittad i Timrå – första gången på mer än 60 år

Det tycks vara ett mycket gynnsamt år för den rödlistade svamparten bombmurkla. För första gången sedan 1952 har arten siktats i Timrå kommun. Elisabeth Nilsson upptäckte svampen när hon var ute i Mjällådalen.

Annons

Bombmurklan med sitt sammetsbruna yttre och karaktäristiska öga.

Sveriges radio Västernorrland rapporterade under dagen att den rödlistade svamparten bombmurkla har siktats på flera håll i Västernorrlands län. Allt tyder på att det är ett särskilt gynnsamt år för svampen och rapporter om att folk har stött på den när de varit ute i skog och mark har inkommit från femton olika platser i länet.

Bombmurklan är en av fem fridlysta svampar i landet och den växer till sig under jord under höstsäsong och vintersäsong för att sedan skjuta upp ur marken under perioden februari till maj.

Elisabeth Nilsson är en av rapportörerna och hon fick syn på svampen när hon var ute och inspekterade en stig i Mjällådalen, Timrå kommun. Det är första gången på 64 år som arten upptäckts i kommunen.

– Jag håller på med ett projekt där vi ser efter gamla kulturstigar och var ute med en bekant i området för att visa en annan art jag hittat. När vi satte oss för att fika så berättade jag det att jag hemskt gärna skulle hitta bombmurkla i området då den borde finnas här, säger Elisabeth Nilsson och fortsätter:

– Jag hade väl mer eller mindre givit upp hoppet om att hitta arten här men så när vi tar på oss ryggsäckarna så fanns en precis i området. Det var precis som att den tittade på mig. Helt otroligt!

När hon senare tog med sig en inspektör från Länsstyrelsen till området hittade man ytterligare ett antal bombmurklor i området. Sedan dess har fyndigheter upptäckts – som mest har man funnit femtio stycken i ett område – berättar Elisabeth Nilsson. Rapporter om bombmurklor är ovanligt i den här delen av länet, det är framförallt vid Jämtlandsgränsen som rapporter kommit in tidigare år.

Utöver bombmurkla hittades under expeditionen även sju exemplar av arten granticka, även den rödlistad.

Mer läsning

Annons