Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fem års kamp är boken om Timrå äntligen utgiven– författaren: "Det var en stor utmaning"

I fem år har han kämpat med att skriva och sammanställa boken om Timrå.
– Det var en stor utmaning, jag bävade lite för det eftersom det är ett så stort urval av material, säger Gustaf Forssell.

Annons

Initiativet till bokprojektet föddes när Lars-Åke Boman och Hans Johansson, båda medlemmar i intresseföreningen Wifstavarvs historia, slog sina kloka huvuden ihop och började planera ett bokprojekt som skulle förstärka Timrås identitet som storkommun.

Läs mer: Brinnande intresse för boken om Timrå

Eftersom Gustaf Forssell tidigare skrivit böcker om Timrå och Wifstavarv, var det naturligt att han fick uppdraget som författare.

Läs också: Bidragsidéer söks

Gustaf Forssell med ett exemplar av den 400-sidiga boken som tryckts i 2000 exemplar.

– Den största utmaningen har varit urvalsprocessen. Materialet har varit enormt. För att kunna skriva boken måste jag känna att jag själv förstår historien, och jag gav mig inte förrän jag trodde mig begripa det hela.

Den förre bibliotekschefen Ingrid Månsson Lagergren är den som bidrog med titeln: Från stenyxa till hockeyklubba - Boken om Timrå.

– Jag tycker att titeln är jättebra. Boken handlar ju om Timrå i relation till sin omvärld, från när inlandsisen släppte och fram till i dag. Jag tycker att omvärlden kan få en pusselbit om Sverige när de läser boken eftersom det här området har haft en sådan stor betydelse för Sverige, inte minst under ångsågsepoken och sågverksindustrin.

Projektet startade i maj 2011 och nu, fem år senare, har 2000 exemplar lämnat tryckeriet.

120 personer från hembygdsföreningar och andra föreningar med intresse för Timrås historia har gjort ett jättejobb i att hjälpa till med att samla in material.

På tisdagskvällen släpptes den 400-sidiga boken under högtidliga former i fullmäktigesalen på kommunen.

Medlemmar från tallkottens mediagrupp serverade cider i entrén och Jan Pettersson berättade historier, bland annat om den legendariske Timråsupportern WÖ-Kalle. Gemensamt sjöngs Jonny Cutz 70-talsdänga, Timrå hej, och lagandan blev påtaglig i lokalen.

– Alla 120 var bjudna till boksläppet och det blev jättetrevligt och positivt. Jag kände mig glad och upprymd, säger Gustaf.

Även kommunalrådet Ewa Lindstrand var på plats och sade några väl valda ord.

– Det här är en unik bok som vi ska vara tacksamma och stolta över och jag vill rikta ett stort tack till många ideell krafter som på ett eller annat sätt bidragit till att boken äntligen är utgiven.

Mer läsning

Annons