Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad renovering av sliten rullskidbana på Skönviksberget

/
  • Gunnar Forsén i Timrå SOK är glad att renoveringen av rullskidbanan på Skönviksberget äntligen blir verklighet.
  • Det krävs ett stort grundarbete för att få till en bana i bra skick.

Renoveringen av rullskidbanan på Skönviksberget är i full gång – och upprustningen är efterlängtad.
– Skicket på banan var katastrofalt dåligt, den var i princip inte användbar. Så det var verkligen hög tid att få det här gjort, säger Gunnar Forsén i Timrå SOK.

Annons

Sprickor och gropar har gjort att en tur på rullskidbanan varit förenad med en viss fara. Men den tiden snart förbi då man nu håller på med en stor renovering av banan.

Läs också: Politiker kör över tjänstemännen – här räddas Charlotte Kallas önskan

Det är Sundsvall Biathlon och Timrå SOK som tillsammans ligger bakom renoveringen. Föreningarna har också fått bidrag till arbetet av Sundsvalls och Timrå kommun och genom Idrottslyftet.

– Det första steget kostar 1,1 miljon. Sedan finns det en tanke att om pengarna räcker ska vi göra en slinga som en straffrunda för rullskidskytte, säger Gunnar Forsén från Timrå SOK.

Det är ett kostsamt arbete. Förutom att det behövs ny asfalt krävs också ett stort grundarbete med dränering och rotsystem som måste tas bort för att förhindra ojämnheter på ytskiktet.

– Det är ett ganska rejält ansiktslyft som banan kommer att få. Det är den största investeringen som vi gjort de sista tio åren.

Rullskidbanan på Skönviksberget har använts av såväl skidåkande ungdomar och elitåkare från hela distriktet och man har också sett att antalet motionärer som åker har ökat rejält.

Läs också: Inga pengar till kartor för orienteringsklubb i Timrå

– Elitåkarna har också varit frustrerade att den varit i dåligt skick. Men i höstas kunde vi säga till dem att när ni kommer nästa höst ska vi se till att banan är i bra skick. Så det är ett lyft för hela distriktet det här.

Att de två klubbarna på berget kunnat samarbeta för att få till stånd en renovering av banan menar Gunnar har varit avgörande. Utan samarbetet hade det troligen inte gått att genomföra.

– Vi har lärt oss mycket om föreningssamverkan, vi vårdar anläggningen gemensamt och genom att hitta formerna för att samarbeta så kan vi också ro i land sådana här uppgifter som är påfrestande för ekonomin. I och med att vi samarbetade och slog vårda kloka huvuden ihop så blev vi kraftfullare och kunde göra det här, säger han.

Gunnar tycker att det är viktigt att det finns en fungerande rullskidbana för att få bort rullskidåkare från trafikerade vägar.

– Det har ju varit tal om att anlägga en rullskidbana på Södra berget och det har ju inte vi något emot, men det är viktigt att vårda det som finns. Det här arbetet är inte lika dyrt som att bygga nytt. Så vi tycker att det är jättebra att vi kan lyfta den här befintliga banan.

Om arbetet rullar på som planerat beräknas den uppfräschade banan öppna i juli och från Timrå SOK:s håll hoppas man att det ska ge hela verksamheten ett lyft.

– Det sådant här som driver en, att få se sådana här saker bli verklighet. Det känns väldigt roligt att det blir av.

Mer läsning

Annons