Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande flyktingar fick uppleva vildmarken: "Trodde inte det kunde vara varmt i Sverige på sommaren"

Bussresan började i Timrå och gick norrut mot Västanåfallet. Där fick de ensamkommande flyktingbarnen sin första upplevelse innan resan gick vidare ut i vildmarken.

Annons

Det var i veckan som Storöringens fiskeklubb anordnade en vildmarksutflykt för några av de ensamkommande flyktingbarnen i kommunen. Fiskeklubben ordnade med buss och resan gick först via väg 331 upp till Västanåfallet.

– Där har vi lite information och sedan åker rakt genom skogen vidare till Stora Skälsjön, säger Ingela Dahlin, ordförande i Storöringens fiskeklubb.

Ali Reza testar en flytring i Stora Skälsjön.

Läs mer: Arenaskolans elever studerar i vildmarken

Vid Stora Skälsjön där fiskeklubben har sitt vildmarksläger och där fanns det möjlighet till många aktiviteter för de ensamkommande flyktingbarnen. En del fiskade och blev lite överraskade över den svanska sommaren som gjorde entré.

- Jag hade tjock jacka på morgonen eftersom jag inte trodde att det kunde vara varmt i Sverige på sommaren, säger Mahdi som mest fick pinnar på kroken.

Mahdi tycker att det är kul att fiska men han får bara pinnar.

Läs också: Blött läger för Böles ettor

Under dagen vid Stora Skälsjön fick deltagarna också testa på att bada med flytring och prova på casting. Åt mat gjorde man ute i naturen och högstadieeleverna från Arenaskolan uppskattade naturupplevelsen. Sammanlagt var det 17 ensammkommande flykting barn från skolan som var med på utflykten som även hade ett par andra gäster.

– Det var två tjejer från USA som är här och arbetar på ett projekt, förklarar Ingela Dahlin som lovar flera resor ut i naturen.

Ingela Dahlin, från Storöringens fiskeklubb, hjälper Reza med flytvästen innan det är dags att testa flytringen.

Under resan fick ungdomarna också information om naturen och vad vildmarken i Lögdö har att erbjuda. Där stannade man hela dagen och på hemvägen gjorde gruppen ett stopp vid Tomatås.

– Där fick ungdomarna titta på odlingen och sedan åt vi glass innan vi åkte tillbaka, säger Ingela Dahlin.

Det är tre bussresor planerade för ungdomarna i vår. Resorna kan genomföras efter det att klubben fått bidrag från Skandia och idéer för livet. Två resor är redan genomförda och det finns planer för en till innan midsommar.

– Vi planerar för det men det beror också lite på hur många som vill åka med, säger Ingela Dahlin.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons