Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter utvisningsbeskedet – nu tvingas familjen Alayan lämna sin lägenhet i Timrå

För ett år sedan hotades de av utvisning. Nu kommer nästa bakslag för familjen Alayan i Timrå. Efter Migrationsverkets nya regler som infördes i juni får familjen inte längre bo kvar i sin lägenhet – trots att de inte har någon annanstans att ta vägen.

Annons

Läs mer: Efter ett årtionde i Sverige så utvisas familjen

För elva år sedan flydde familjen Alayan från ett Libanon i krig och sedan 2006 bor de i en liten lägenhet i Tallnäs i Timrå. För ett år sedan fick familjen beskedet att de skulle utvisas, trots att mamma Faten, sonen Ehab och döttrarna Malak och Dana byggt upp sina liv här i Sverige.

Läs också: Pizzabagaren Iza med familj hotas av utvisning efter elva år i Sverige

Familjen bor fortfarande kvar i lägenheten men Migrationsverkets nya regler tvingar nu familjen att flytta.

Dana och hennes mamma Faten berättar att de är ständigt oroliga över vad som ska hända.

Sedan första juni i år har asylsökande som fått avslag på sin ansökan inte längre rätt till boende och ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Och det är det som gäller för familjen Alayan.

– Vi kan inte flytta, vi har inget annat boende eller någon vi kan bo hos. Att åka tillbaka till Libanon är inte heller ett alternativ för oss som har bott här i så många år. Jag har bott här längre än vad jag har bott i Libanon, jag känner knappt mitt hemland, säger Dana Alayan.

Dana Alayan visar bilder på familjens hus i Libanon som bombats sönder.

I Libanon har familjen inget att återvända till. Huset bombades när de flydde och Dana och hennes syskon har alla tagit studenten i Timrå och rotat sig i Sverige.

– Jag har pluggat här och vill plugga vidare, det kan jag inte göra i Libanon. Det går inte beskriva hur det här känns. Det är en jobbig situation och vi hänger i luften, säger Dana Alayan.

Sista juli skulle familjen egentligen ha flyttat ut ur lägenheten.

– De sa att vi kan bo var som helst så länge vi lämnar Migrationsverkets boende, vi tänker inte flytta så länge vi inte har någonstans att bo. Vi vill vara självförsörjande men eftersom Migrationsverket slarvade bort våra libanesiska ID-handlingar så får vi inget arbetstillstånd.

Familjen berättar att de drabbats hårt av de nya reglerna då de inte längre har råd med den vård och de mediciner som både mamma Faten och systrarna behöver.

– Det är fruktansvärt jobbigt. Det är inte medmänskligt att Migrationsverket tar ett sådant beslut. Efter så många år borde de ha gett oss ett positivt besked och uppehållstillstånd. De borde ta mer hänsyn när man har bott här så länge, säger Dana Alayan.

Familjen bor just nu en av Migrationsverkets lägenheter i Timrå.

Mer läsning