Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett delmål i Sörberges lokalforskning

/
  • Här är några av lokalforskarna i Sörberge: Stående: Jonny Torvaldsson och Sami Stakic. Sittande från vänster: IngaSara Cardell, Lajos Dobos, Gunnar Sidfeldt, Kerstin Bååth och Carin Österström.

Sörberge Intresseförening är framme vid ett av sina delmål. Ett forskningsarbete om Sörberges historia är avslutat och ska presenteras.

Annons

Sörberge Intresseförening har uträttat mycket sedan den bildades 1997.

Föreningen arrangerar Sörbergedagen varje år liksom en julmarknad.

Sedan 2004 ordnar föreningen även ett årligt Barnens Dag på försommaren i Bergeforsens Folkets Park.

Intresseföreningen jobbar i nära samarbete med näringslivet och lokala föreningar.

– Utan alla ideella krafter skulle det vara omöjligt att arrangera något. Här i Sörberge med omnejd har vi lyckats ena oss och glädjande nog orkar vi vidare år efter år, konstaterar Jonny Torvaldsson, ordförande i Sörberge Intresseförening.

Intresseföreningen jobbar även med att lyfta fram bygdens historia.

Tillsammans med NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, ordnas studiecirklar av olika slag. 2013 startades en studiecirkel om bygdeutveckling i Sörberge från år 1850 och framåt.

Ett 20-tal personer har träffats några gånger i veckan för att forska inom olika områden. Intresset för lokalhistoria är stort och gruppen har fått göra begränsningar i forskningsprojektet.

Det rör sig om en förstudie som nu är avslutad. En förstudie som därmed öppnar för fristående fortsättningar.

Gruppen har tagit fram en 25-sidig skrift som fått titeln "Sörberge - en idyll". Det är en rikt illustrerad skrift som beskriver hur Sörberge samhälle blev till och den fortsatta historien med många personliga minnen.

Skriften ska kompletteras med en utställning som bland annat kommer att visas på Timrå bibliotek i april. En träff med föreläsningar om forskningen ska också ordnas under våren.

Mer läsning

Annons