Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten på Timrås föräldramässa: "Våga ta plats i ditt barns liv" – och nu hakar Sundsvall på

Tiden tenderar att bli alltmer knapp för vuxna. Samtidigt behöver barnen oss mer än någonsin.
En hel del goda svar på problematiken gavs på Timrås föräldramässa på lördagen.
Och nu planerar Sundsvall för att ta efter konceptet.

Annons

Läs också: Populär föräldramässa tillbaka i Timrå

Dagens samhälle är komplext med massor av valmöjligheter. Tempot skruvas upp på arbetsplatserna och skolan saknar resurser men kräver mer av eleverna – som i sin tur behöver förebilder som står stadigt på en skakig jord.

Hur får man ihop det och var går gränsen?

Tja, de som infann sig på föräldramässan i Timrå fick god vägledning i många dilemman. Tre kvalificerade föreläsare hade kallats: Livsstilspedagogen Anna Nygren, Sundsvallsbekanta socionomen Ingegerd Gavelin och familjeterapeuten och psykologen Bengt Grandelius.

Dessutom fanns företrädare för bland andra socialtjänsten, fritidsgårdsverksamheten, kyrkan, polisen och räddningstjänsten på plats.

Sundsvall hade spanare på plats för att se hur man arrangerar föräldramässa. Fr. v: Helena Ringström, samordnare förebyggande föräldrastöd, Sara Lindblom, folkhälsosamordnare, mötte Britt-Louise Nyholm, samordnare för trygghet och hälsa i Timrå.

Och att landstinget var representerat har sin speciella förklaring, den stavas "Tobaksfri duo".

– Det är ett projekt där eleven i sexan har möjlighet att skriva på ett kontrakt om att vara tobaksfri till och med nionde klass. Dessutom ska det ske i sällskap med en vuxen. För detta får man olika förmåner som bad- och hockeybiljetter, berättar Britt-Louise Nyholm, samordnare för den kommunala arrangören.

De som startade projektet går nu i nian och även om 68 procent av årets sexor skrivit på tycker Britt-Louise att det är en låg siffra.

– Nog hade vi förväntat oss fler, men det kan till exempel ha att göra med språkförvecklingar.

Lovisa Larsson och Annika Grannas Drougge från socialtjänsten i Timrå, konstaterar att man får allt fler kontakter utom bistånd vilket de tycker är positivt.

En som haft svårigheter av annat slag är Emil Pettersson, Sörberge, som kom för att lyssna med hela familjen.

– Vi har haft lite problem vad gäller gränserna för hur länge barnen ska få sitta framför bildskärmen, men det har blivit bättre, säger han.

I Sundsvall finns förstås också stora behov av att få råd och styrka i gränssättningsfrågor. Därför kommer man redan i höst, den 8 oktober, att arrangera en egen föräldramässa i Stadshuset.

– Syftet är att visa upp våra olika verksamheter. Ingegerd Gavelin är redan klar föreläsare och det kommer fler, säger Helena Ringström, samordnare förebyggande föräldrastöd i Sundsvall.

Emil Pettersson, Sörberge, kom med hela familjen för att lyssna.

Bengt Grandelius föreläsning i Timrå hade ett tydligt budskap till de besökande föräldrarna:

– Vi är så måna om barns utvecklande av en egen vilja att vi gärna låter dem bestämma allt. Mitt råd är att barn inte är betjänta av att bestämma allting. Våga ta plats i ditt barns liv, och våga tro att de lyssnar på det du säger.

Hör och se mer av Bengt Grandelius i tv-inslaget här intill.

Läs också: Föräldern – en vd med varmt hjärta och kallt huvud

Mer läsning