Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse efter gängmisshandeln

/
  • Med kolsyrepistolen sköts flera skott mot 21-åringen.
  • Slagträet lämnade många kraftiga märken på mannens kropp.
  • Kolsyrepatronerna avlossades från bara någon meters avstånd.
  • I rättsintyget framgår att 21-åringens huvud och kropp var så gott som täckt av blåmärken, sår och svullnader. Han hade även en handfraktur och en skada på ögat efter misshandeln.

Fängelse i tre fall och skyddstillsyn med särskild behandlingsplan i ett.
Det blev domen för de fyra Timråborna som misshandlade sin kompis svårt i en lägenhet i Tallnäs.

Annons

Två av männen får fängelse i ett år, en tredje ska sitta av ett och ett halvt år, medan den fjärde förövaren, en Sundsvallsbo som ursprungligen kommer från Timrå, får skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade fängelse dömts ut även i det fallet hade det handlar om ett och ett halvt år.

21-åringen misshandlades brutalt med ett baseballträ, knytnävsslag och med skott från en kolsyrepistol.

Trots att det inte fanns några vittnen till gängmisshandeln och att ett par av de tilltalade bara har erkänt ett fåtal slag och skott med kolsyrepistolen, stöds 21-åringens berättelse av sms-meddelanden som skickades mellan förövarna. Samtliga fyra döms för grov misshandel.

Tingsrätten anser att de tilltalade har utövat våldet tillsammans och i samförstånd. De har också visat en "särskild hänsynslöshet och råhet". Två av männen döms också för utpressning efter att ha tvingat 21-åringen att föra över 1 500 kronor till ett konto som ägs av den ene mannen. De andra två döms för medhjälp till utpressning.

Männen ska betala 35 000 kronor i skadestånd till offret för den kränkning han utsatts för.

Offret och två av förövarna är barndomskompisar och det som utlöste våldsamheterna var en drogaffär som gick fel. En av männen hade köpt droger av 21-åringen och tyckte inte att de höll måttet. Han hade även ryktesvägen hört att 21-åringen hade hånat honom.

Under rättegången brast det upprepade gånger för 21-åringen. Han har fått sömnsvårigheter och känner oro och ångest efter den omfattande misshandeln.

– Jag trodde jag hade bättre vänner än så här, sa han under rättegången.

Läs också åklagarens kommentar om den drogrelaterade brottsligheten.

Mer läsning

Annons