Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem lärare saknas på Arenaskolan till hösten – rektorn: "Det är en tuff situation"

Med två veckor kvar till skolstart saknar Arenaskolan i Timrå fortfarande fem lärare. "Det är en tuff situation och det är svårt att locka lärare till högstadiet", säger Mikael Öst, rektor.

Annons

Sundsvalls Tidning har tidigare rapporterat om den lärarbrist som råder på Arenaskolan inför höstterminen. Nu är det snart dags för skolstart och det saknas fortfarande lärare på högstadieskolan.

– Vi jobbar på. Jag har några intervjuer i veckan men det är fortfarande oklart om fem tjänster, säger Mikael Öst.

Rektorn Mikael Öst är orolig för lärarbristen i landet.

En av orsakerna till bristen på lärare är enligt Mikael Öst att det är få som utbildar sig till just högstadielärare.

– Fler vänder sig till gymnasiet. Det är en utmaning, men att vi löser det är jag inte särskilt orolig för. Däremot är jag orolig för lärarbristen överlag och vad det kommer leda till i längden.

Läs också: Högstadielärare söks med ljus och lykta – flera tomma platser på Arenaskolan

Arenaskolan har omkring 470 elever i årskurs sju till nio och ett 50-tal anställda lärare. De lärare som fortfarande saknas är bland annat engelsk- och mattelärare.

– Vi hade fler förfrågningar i fjol så jag tror att lärarlönelyftet bromsar upp lite. Lärarna avvaktar och ser så de inte går miste om en löneförhöjning, säger Mikael Öst.

Det råder lärarbrist på Arenaskolan, men det finns en plan för att lösa problemet.

Lärarlönelyftet är en statlig satsning för att höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare eller fritidspedagoger. Det är skolhuvudmannen som bestämmer vilka som ska få löneökning och det började betalas ut i juli.

Lärarna på Arenaskolan börjar jobba 16 augusti och terminstart är 24 augusti. Om det inte löser sig med lärarbristen har Mikael Öst en plan b.

– Förstelärare får vara med och hjälpa till med planering, betygsättning och stödhjälp i de fallen där vi tar in vikarier. Vi funderar också på att fråga pensionerade lärare om de kan tänka sig en timanställning och jobba några timmar i veckan. Det skulle säkerställa kvalitén, säger han.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning