Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fibernätsbygget på Tynderö snart klart: "Nittio procent ska ha snabbt bredband 2020, men vem ska fixa det?"

Efter att ha jobbat ideellt i två års tid för att få snabbare bredband är det snart dags för Tynderö Byfiber att börja gräva för fibernätet. "Upplägget är vansinnigt", säger Lars Åkerlund, Tynderö Byfiber.

Annons

Till 2017 är förhoppningen att Tynderö ska ha fibernät.

Under två års tid har föreningen Tynderö Byfiber jobbat för att få fibernät och nu är förhoppningen att allt ska vara klart till årsskiftet 2017.

– Det är detaljprojektering för nätet som pågår just nu. Det är en lång procedur innan man kan börja gräva, säger Lars Åkerlund som är projektledare för bygget på Tynderö.

Lars Åkerlund berättar att föreningen behöver fler som tecknar fiberavtalet eftersom det blir billigare ju fler de är.

– Vi får stödpengar i form av EU-medel och vi jobbar på att få full ersättning som täcker 60 procent av kostnaderna för bygget. Men det kräver att 85 procent av de som bor på Tynderö är anslutna, säger han.

För tillfället är det ungefär två tredjedelar av de som bor på Tynderö som har tecknat avtalet.

– Det är många fritidsboenden på Tynderö och de kan vara lite svårare att få med. Men vi ska ha informationsträffar i början av augusti och jag hoppas att fler ansluter sig då, säger han.

Lars Åkerlund och berättar att de arbetar helt ideellt med bygget.

– Hela upplägget är vansinnigt. Regeringen vill att 90 procent av svenskarna ska ha snabbt bredband år 2020, men vem ska fixa det? Det finns ingen organisation som hjälper en utan det har tagit tusentals ideella arbetstimmar för att fixa det här, säger han.

Mer läsning

Annons