Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns inget regelverk för snöskotrar på vatten: "Vi störs något så fruktansvärt"

Boende i Stavreviken har under flera somrar fått stå ut med störande ljud från snöskotrar som körs på Indalsälven. Men problemet faller mellan stolarna då snöskoterkörning på vatten inte regleras någonstans.

Annons

Skoterspåren går ut i Indalsälven.

Flera sommarkvällar har boende i Stavreviken i Timrå fått gått in från sina altaner, ta in sin middag och stänga dörren för att undvika det höga motorljudet som kommer från Indalsälven.

– Vi störs något så fruktansvärt. Först trodde vi att det var vattenskotrar, men nu har vi fått reda på att de kör med snöskotrar och att det är därför det låter så oerhört högt, säger boende i närheten.

Läs också: Tänk på ryktet, vattenskoterförare

En vattenskoter får bara köras på de allmänna farlederna, vilket inte inkluderar Indalsälven. Det är Länsstyrelsen som reglerar vattenskoterkörningen och i förordningen står det: "Den som framför en vattenskoter skall anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att människor och djur inte störs i onödan". De boende i Stavreviken har därför kontaktat Länsstyrelsen, utan resultat.

– Vi har även pratat med kustbevakningen som sa att det inte var deras distrikt. Vi pratade därefter med polisen som tyckte att vi själva skulle prata med personerna som kör, men vi vet inte vilka de är.

Lars Engström, dammsäkerhetshandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland, berättar att det inte är så enkelt att göra något åt problemet.

– Det är kustbevakningen och polisen som har övervakningsansvaret i det här. Vi kan skicka det vidare som en polisanmälan, men för att göra det måste vi ha en person att anmäla och det är sällan man har det. Det är också svårt att fälla de här personerna för något brott då det inte finns någon straffsats som passar, säger han.

Läs också: Läs på innan du opponerar dig mot vattenskotern

Dessutom blir situationen ännu mer komplicerad när det körs med snöskotrar. Då finns det inga föreskrifter att gå efter.

– Snöskotrar som körs på vatten hamnar mellan stolarna. Det kan bli en kommunal angelägenhet om det är en verksamhet som är störande för allmänheten, säger Lars Engström.

Däremot bryter de som kör snöskoter på sommaren mot en annan regel – terrängkörningslagen.

– För att köra en snöskoter på vattnet måste man starta på land för att få fart. Det är förbjudet att köra motorfordon på barmark i terräng. Det måste man söka tillstånd för i sådana fall, säger Lars Engström och berättar att det inte bara är boende i Stavreviken som har det här bekymret.

– Det kommer ofta in mejl om det här och det vi kan göra är att hänvisa till polisen. Det är ett växande problem och det är synd att det inte finns någon praxis på hur man ska göra.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons