Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskar har flyttat in på tomatodlingen i Ljustorp: "Jättespännande projekt"

/
  • Lea och Uno Hörnström på Tomat Ås har fått sällskap av Nathalie Nygren i växthuset.
  • Nathalie Nygren hoppas kunna öka verksamheten successivt.
  • Regnbåge vägde 70 gram när de hämtades och målet är att de ska väga runt 700 gram.

Säsongen har dragit i gång på tomatodlingen i Ljustorp och i år har Lea och Uno Hörnström fått sällskap av Nathalie Nygren och hennes fiskar.
– Det är ett jättespännande projekt som hon har på gång, säger Lea.

Annons

I en del av Tomat Ås växthus skiljer sig odlingen från övriga delar. Här har Nathalie Nygren startat en akvaponi där fiskar och tomater lever sida vid sida och drar nytta av varandra.

– Det funkar så att man har fiskar i ett kar ihopkopplat med odling av, i mitt fall, tomater. Sedan är det samma vatten som går runt. Så näringen från fiskens avföring tas upp av tomaterna som renar vattnet som sedan går tillbaka till fiskarna.

Systemet är nyligen tagit i drift och regnbågen hämtade Nathalie och hennes syster för en vecka sedan.

– Poängen är att få ut två produkter ur ett och samma system. Så här får vi både fiskar och tomater utan att behöva tillsätta något annat än fiskfoder.

Idéen till akvaponin kom för ett år sedan från Nathalies syster som jobbar med fiskodling och de bestämde sig för att göra ett försök. Nathalie kontaktade paret Hörnström som var positiva till projektet.

– Hon hyr plats hos oss och hjälper till med vår odling också så att hon får lära sig. Det är jättekul, säger Lea.

Paret Hörnström har bestämt sig för att ta en säsong i taget med tomatodlingen. Årets skörd började i slutet av maj och gästerna har börjat hitta till växthuset.

– Vi har en hel del stamkunder som kommer, och det kommer alltid nya som hittar hit. Det är kul att det blivit ett utflyktsmål för många, säger Lea.

Mer läsning

Annons